Geri blogja

Tisztelt látogató!
Ez a blog 2017 óta átmenetileg szünetel!

Friss topikok

Bejegyzések

Napelemes mobiltöltők (kombinált power-bankok)

2015.09.01. 21:35 Gerilgfx


A napelemes mobiltöltők (továbbiakban: kombinált powerbankok) nem annyira szarok, mint amennyire a köztudatban él. Egy powerbankba (hagyományosan, usbt használva) valóban el tudunk tárolni annyi energiát, amennyiből fel tudjuk tölteni az usb-s mobilunkat, tabletünket egyszer-kétszer.

A power bankok - annak, aki nem tudná - olyan egyszerű, hordozható, könnyű eszközök, amelyeket főleg túrázók, gazdák, katonák, vadászok szoktak magukkal vinni, hogy fel tudják vele egyszer-kétszer tölteni a lemerült mobiltelefonjukat, elemüket, tabletüket, és hordozható eszközeiket. Általában 1 vagy 2 db, 1 vagy 2 amperes USB csatlakozó van rajtuk, amin keresztül képesek az áramot leadni, és amin keresztül fel lehet őket tölteni.

Pár ezer forintért meg lehet venni őket, de léteznek drágább modellek is, amik nem jobbak annyival, mint amennyivel drágábbak. Szokott rajtuk lenni napelem, és zseblámpa-funkció is. Az 1 amperes változatok USB csatlakozón 5 wattot (az USB 5 voltos, tehát P=u*i, vagyis 5*1), a 2 amperes változatok pedig 10 wattot képesek leadni, a kisebb modellek általában 1700mah kapacitásúak, a nagyobbak pedig akár 30ezer mahot is képesek eltárolni elméletben. Gyakorlatban a kisebb modellek olyan 1200 mah-osak, a nagyobbak pedig talán 2-3ezer, mindegy, hogy mit hazudott rá a gyártó.

De mivel nem értek az elektronikához olyan szinten, hogy itt bővebb technikai, és szakmai leírást nyújthassak ezekről, ezért elég is annyit tudni róla, hogy az olcsó, 2-3 ezer forintos modellek körülbelül egy Androidos mobiltelefon feltöltésére elegendő áramot képesek hordozni, míg a drágább modellekkel akár kétszer-háromszor is fel lehet tölteni egy mobilt, vagy egyszer-kétszer egy tabletet.


napelemes_mobiltolto2.jpg


Azonban nem árt néhány dolgot ezzel kapcsolatban tisztázni. Végre leteszteltem élesben egy általam birtokolt, bármiféle márkajelzést nélkülöző, feltűnően könnyű és pici modellt, bár megjegyzendő, hogy a márkás modellek jelentősen jobb mutatóval rendelkeznek ennél, alapvetően nincs különbség. A következő konklúziókat tudtam levonni:

-Több androidos mobiltelefonnal is kipróbáltam. Bár némelyiket lasabban, némelyiket gyorsabban töltötte, valóban alkalmas volt a feladata ellátására. A telefon akkumulátorának kapacitásától függően némely modelleket akár másfélszer, kétszer is fel lehet tölteni.

-Elég lassan tölt. A készüléket is elég lassú feltölteni, és a készülékeket is elég lassan tölti fel.

-A napelem kicsi, és gyenge. Egy órányi napelemes töltés jelent körülbelül egy százaléknyit a telefon feltöltésében. A rajta lévő napelem körülbelül 0,3 wattot tud leadni maximális napfényben. Létezik persze olyan modell, amelyen olyan napelem van, ami ennél többet, akár 0,5-0,6w-ot is képes leadni, de a napelem a méretéből fakadóan egy egész napos töltést követően is mindösszesen körülbelül 10%-25%-ra lesz képes feltölteni egy Androidos telefont. Vészhelyzet esetén tehát ez egy remek dolog, ugyanis így fel tudunk hívni valakit, mondjuk ha eltévedtünk az erdőben, és szerencsénk van, mert van mobilhálózat, vagy mondjuk egy természeti katasztrófa esetén, ha nincs más eszköz, akkor ennek révén valamennyi minimális áramot szerezni tudunk.

-Viszont tényleg maximum közvetlenül az életünk megmentésére használhatjuk, komolyabb túlélőszituációba ezzel belecsöppenni nem ajánlott. Semmiféle komolyabb eszközt nem tudunk üzemeltetni róluk. Mivel ezek mobiltöltők, így maximum 10-15w-ot (de inkább csak 5w-ot) tudnak leadni, nem lehet róluk üzemeltetni invertert sem. Így aztán a 220voltos eszközöket üzemeltetni, tölteni (pl netbook) nem lehet vele, és a nagy fogyasztókról (pl hűtőgép) már nem is álmodhatunk. Persze a méret erősen limitálja a felhasználhatóságot, de az eszköz súlyából és kialakításából fakadóan érdemes, és lehetséges lenne tudniuk legalább 30-40w-ot leadni, 220V-os csatlakozó használata mellett is.

-Vannak olyan változatok, amik napelem része kinyithatós, akár több irányba is, így sokszorozódhatna a napból felvehető energia mennyisége. Viszont azokban a modellekben igazán rossz hatásfokú napelemeket használnak, ezért azok hatásfoka alig jobb, mint a kisebb napelemmel rendelkező eszközök hatásfoka.

-Opció lehet nagyobb, 6-7w-os, kicsi, hordozható napelemeket csatlakoztatni hozzájuk, és azokat magunkal cipelni. Esetleg nagyobb napelemeket is lehet használni, csak nem érdemes, mert egyszerűen nem tudnak annyi energiát tárolni, és annyi áramot leadni és felvenni, hogy ezeket a 6w-nál nagyobb napelemeket effektíven használni lehessen hozzájuk, ami egy hatalmas hibája az egész koncepciónak.

-Érdemes lehet akár több darabot vinni, mondjuk 5-6 darabot. Súlyuk effektíve nincs, a táskára akasztva kényelmesen elférnek, majd töltéskor - már ha olyan a modell - akár össze is lehet őket csatlakoztatni, és az egész napos túra során összegyűjtött energiát együtt leadva már komolyabb töltési képességekre tehetünk szert.

-Nem tartják meg örökké az eltárolt áramot: havonta kb 40%-ot veszítenek a töltöttségükből. Érdemes tehát 1-2 nappal azelőtt feltölteni, hogy szűkség lehet rá.

-Tengerpartra, nyaralni, kapálni sem érdemes kivinni önmagában.

Összességében tehát a koncepció legnagyobb rákfenéje a gyenge napelem, a 220V-os csatlakozó hiánya, és a maximum 5-10w-os kimenet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerilgfx.blog.hu/api/trackback/id/tr87752056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása