Geri blogja

Tisztelt látogató!
Ez a blog 2017 óta átmenetileg szünetel!

Friss topikok

Bejegyzések

Miért baromság a napelem?

2015.09.04. 18:11 Gerilgfx

A napelem egy orbitálisan nagy baromság. Persze bizonyos esetekben egy hasznos kényszermegoldás: apokalipszis esetén, a világűrben egy műholdon, nyugdíjjal esetleg nem rendelkező, tv-t is alig néző nagyszüleid háza tetején, a világtól távoli tanyákon, pincében, szántóföldön, lakókocsi tetején, gyakori áramszünet esetén pl falvakban, vagy olyan helyeken, ahol az áramellátásnak minden körülmények között folyamatosnak kell maradnia.

Mostanában viszont gyakran olvasni írásokat az interneten arról, hogy fúj, csúnya paks, minek ide ez a csúnya, gonosz, terrorista ross(z)atom, amikor itt vannak a csodálatos, a civilizációt megmentő napenergia, itt vannak a szélerőművek, amiknek micsoda gyönyörű grafikonokat lehet rajzolni a hatékonyságukról. Persze ezek az embereket senki sem kényszeríti, hogy a csúnya, gonosz rosszatomot használják, szabadon felapplikálhatnának bármilyen alternatív energiaelőállító apparátust, például egy napelemet a tetőre, csak mégsem teszik. Ennek pedig az az oka, hogy lószart sem értenek hozzá, csak verik a nyálukat, hogy az atomenergia az rossz, a napelem pedig milyen fantasztikus, de mégsem építenek egyet a tetőre, ugyanis sem tudásuk, sem alapvető képességük nincs ahhoz, hogy megértsék már a legalapvetőbb technikai problémákat sem.

 

A napelem, az olcsó

Egy 50W-os napelemet már akár 10-20 ezer forintért is megvásárolhatunk a tetőre. Ezt persze a sok 40 éves aparatcsik jenőné-virág-hippi hibrid napelemnáci egy ultimate érvnek véli a napelemek mindenhatósága oltárán, mivel fogalma sincs, mit jelent az ,,50 watt'' kifejezés, valószínűleg a feszültség, az áramerősség, a teljesítmény fogalmakkal sincs tisztában. Hisz ha tisztában lenne, akkor építene magának otthonra egy napelemes rendszert, és rájönne, hogy baromság az, amit pofázik.

 

napelem1.jpg

 

Egy átlagos háztartás energiaigénye

Egy átlagos, négy tagú háztartásban van egy bojler, egy hűtő, egy mikró, 2 televízió, mondjuk 2 számítógép, néhány villanyizzó, néhány hordozható, tölthető eszköz (pl telefonok), egy mosógép, egy hajszárító, egy porszívó.

Egy hűtő 400w, egy mikró 2000w, egy tv az típustól függően mondjuk legyen 200w, a 2 db számítógép 2x150w, a villanyizzók összesen mondjuk 200w, a tölthető eszközök összesen 20w, a mosógép 3000w, a hajszárító 1500w, a porszívó 2000w, a bojler pedig 1000w. Aztán a legtöbb eszköznek ezen felül a fogyasztásán túlmenően egy 80%-os extra energiafelvétele is van bekapcsoláskor.

Persze ezek nem mennek folyamatosan egyszerre, de napjában többször aktiválódnak, vagy bekapcsoljuk némelyiket, esetleg többet egyszerre. Tehát egy átlagos háztartás körülbelül egy 2000w-nyi napelemmel üzemeltethető (azzal is kalkulálva, hogy felhősebb, téli napokon az a 2000w az valószínűleg inkább csak 500 lesz), tehát 40 db 50w-os napelemmel, aminek az ára 400-900ezer forint (középértéket figyelembe véve, mondjuk szállítással, miegymással együtt 600k). Persze ha valaki ért hozzá, és nem rest egy hétig keresgetni, akkor össze lehet hozni egy ekkora rendszert 200-300k körüli áron is...

 

A járulékos költségek

...csakhogy ezzel nem sokra mész töltésvezérlés, váltakozó áramú konvertálás, akkumulátorok nélkül, és ez az a pont, ahol az eddig hatékonynak, megfizethetőnek gondolt rendszer ára elszáll a csillagos egekbe.

Egy ekkora rendszer energiájának hatékony eltárolásához, és konnektorokba való visszaadásához szűkséges legalább 10 db autóakkumulátor, ami további 200ezer forintba kerül, és komolyabb igénybevétel esetén körülbelül évente-kétévente szinte teljesen megdöglik mind, évi extra 100ezer forintos karbantartási költséggel megdobva a dolgot, arról nem is beszélve, hogy milyen brutálisan környezetszennyező.

Ezzel nincs vége: szűkség van további eszközökre, ilyen például a töltésvezérlő, amelyből mondjuk kell 4 db, ha 2-es csoportokba szerveztük az akkumulátorokat. Egy 400w-os töltésvezérlő ára 70ezer forint. Ez az ár nekem orbitálisan nagy baromságnak tűnik, de ennyiért láttam a katalógusban. Biztos lehet 20ezerért is venni, de mondjuk aparatcsik jenőné, a napenergianáci úgyis a katalógusból lesz kénytelen megvenni ezt, hisz lófaszt sem ért hozzá, tehát ennek az ára mondjuk szintén egy 300ezer forinttal

A feszültségszabályozótól tekintsünk el, tegyük fel, hogy a nepelemek pontosan 12 voltot adnak le, amivel közvetlenül tölteni lehet az akkumulátorokat.

Kell továbbá egy készülék, aminek segítségével az akkumulátorokban eltárolt energiát váltóáramra lehet alakítani, és közvetlenül a konnektorokba kivezetni, fogyasztóeszközökre rákötni. Ezt az eszközt inverternek hívják. Kell belőle 2 db 2 kilowattos a fürdőszobába (mosógép, és hajszárító), kell belőle egy 2 kw-os a bojlerhez, illetve kell belőle még db 2 kw-os, amikről a többi helység izzóit, konnektorait el lehet látni. Ez összesen 4 db 2 kw-os inverter, amelynek ára darabonként 50-100k, összesen tehát 200-400k, számoljunk 300k-val.

 

Bizony, nagyon olcsó ám!

A folyamatosan felmerülő költségekről annyit, hogy az akkumulátorok pusztulásán túl még az inverterek, és a töltésvezérlők is hullanak, mint a legyek, 2-3 évnél tovább egyik sem szokta tovább húzni. A napelemek szintén évi 1%-ot veszítenek, tehát 30-40 évente érdemes újakat beszerezni.

Lássuk tehát a költségeket:

 

 

Az alapköltségek:

Napelemek: 600k
Aksik: 200k
Töltésvezérlés: 300k
Inverter: 300k

Alapköltség összesen: 1,4 millió forint

 

 

Eszközök pusztulása miatti költségek:

Napelemek 40 évente 600k, évente tehát 15k
Akkumulátorok 2 évente 200k, tehát évente 100k
Tötlésvezérlők 3 évente 300k, tehát évente 100kInverterek 3 évente 300k, tehát évente 100k

Költségek évente átlagban: 315ezer forint

 

Atomenergiát használva körülbelül évi 100 ezer forintból (havi 5-10 ezer forintos villanyszámla esetén) biztosítható ugyanez az áramfogyasztás. Az atomenergia több, mint háromszor hatékonyabb.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerilgfx.blog.hu/api/trackback/id/tr97760984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitcairn2 2015.11.16. 00:27:20

a megvetett fosszilis energia, pl. gázüzemű hőerőmű, pedig még az atomnál is gazdaságosabb:)

PS.: a szélenergia is legalább akkor fasság mint a napenergia

Gerilgfx 2015.11.16. 03:54:08

@pitcairn2: nem igazán, a fosszilis energia sokkal drágább, mint az atomenergia. legalábbis áramtermelésre.

a szélenergiára szóról szóra ugyanaz vonatkozik, mint a napenergiára, ugyanazok az elektronikai eszközök kellenek hozzá (plusz egyenirányítás és egy nagyobb kondenzátor, de az nem jelent különösebb pluszköltséget).

pitcairn2 2015.11.30. 22:36:12

@Gerilgfx:

a fene tudja, nagyon sokat kavarnak a témában
süti beállítások módosítása