Geri blogja

Tisztelt látogató!
Ez a blog 2017 óta átmenetileg szünetel!

Friss topikok

Bejegyzések

Ismét összeomlás küszöbén az Euró és a Forint árfolyama?

2015.11.18. 04:28 Gerilgfx

 

Tavaly év végén írtam egy cikket, amellyel sikerült megjósolnom az idei dollár/forint árfolyamot, és magyarázatot adtam a forint gyengülésére - igazi magyarázatot, a hivatalos szervek folyamatosan hazudozásai helyett. A forint jó 20%-ot gyengült egyetlen év alatt, miközben a magyar hivatalok szerint az infláció 2% körül volt. 

Felmerülhet a kérdés, hogy a lakosság széles körű, szándékos félretájékoztatása állami szervezet, vagy szervezetek által megvalósíthat -e bizonyos bűncselekményeket, és ezek a bűncselekmények bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekményeknek számítanak -e. Viszont ezzel a blog nem kíván foglalkozni, ez legyen majd egy jövőben kormányra kerülő demokratikus mozgalom, és vele érkező független hatóság feladata.

A mélyelemzés elkezdése előtt lássuk a nyers számokat. A múltkori elemzés igencsak felületes, szórványos adatokkal dolgozott, most sokkal több adattal kívánok dolgozni.

download_1.jpgA forrás minden esetben - a korrekt összehasonlíthatóság érdekében - a google, az első (szűkséges esetben a második) oldalon talált boltok, szolgáltatók, kereskedők, gyártók, és az adott ország/kontinens területén lévő áruházak ekvivalens termékeinek legolcsóbb áraival dolgozom. Tehát senki ne háborodjon fel azon, ha ő tízszeres áron találkozott ezekkel, és akkor sem, ha a mindenhová-mindenféle-pénzekért szállító áruházában esetleg optimálisabban, olcsóbban áraznak (hisz a postaköltség, esetleg vám, stb ott még hozzájön az árhoz). Apróhirdetéses oldalakat értelemszerűen nem vettem figyelembe. EU-nál mindenhol németországot igyekeztem kikeresni. Ruházatok esetén az ilyen sznob geci helyekkel nem foglalkoztam, csak a normális, lakossági ellátásra szánt termékeket áruló boltokkal. Mivel sok amcsi webbolt euróban kezdte el kiírkálni az árakat nekem, ezért trükköznöm is kellett sok helyen. 

 

Foghúzás:
USA: 75 USD (costhelper)
EU: 50 EUR (németország, odontika)
MAGYAR: 5000 FORINT (kerekesdental)

A foghúzás minimálára most igencsak olcsó. Lehetséges, hogy hatékonyabb eszközöket kezdtek használni a fogorvosok, vagy új tippek, gyógyszerek, és trükkök terjedtek el a hatékonyabb, olcsóbb foghúzás elvégzéséhez.

 

Mackónadrág:
USA: 12 USD (sportsdirect)
EU: 13,99 EUR (németország, def-shop)
MAGYAR: 1490 FORINT (shopalike)

A mackónadrágok ára szerencsére nem kívánja kilőni magát az űrbe.

 

Bőrdzseki (férfi):
USA: 64 USD (leogary)
EU: 45 EUR (németország, asos)
MAGYAR: 24900 (borkabatbolt)

Magyarból nem találtam olcsóbbat, egyszerűen nincs ruhaiparunk, mindennemű ruhát devizából vehetünk csak meg. Számomra is rejtély, hogy miért ilyen drága.

 

Körkéses villanyborotva (férfi):
USA: 11 USD (aliexpress)
EU: 14 EUR (németország, dhgate)
MAGYAR: 3400 (marketworld)

 

 

Intel i7 6700 processzor:
USA: 303 USD (stock)
EU: 334 EUR (németország, xitra)
MAGYAR: 102000 FORINT (rhw)

x86 számítógép-processzor.

 

 

Sony Xperia Z 5:
USA: 203 USD (amazon)
EU: 459 EUR (németország, utopiashop)
MAGYAR: 240000 FORINT (mobilkereskedes)

Egy (szerintem) kedvelt, tipikusan középkategóriás, androidos mobiltelefonmárka.


 

Irodaszék:
USA: 38 USD (wallmart)
EU: 79 EUR (németország, lidl)
MAGYAR: 11000 FORINT (iysk)

(műanyag, kartámaszos, legolcsóbb)

 

 

Utcai cipő:
USA: 38 USD (zappos)
EU: 49 EUR (németország, schuhe)
MAGYAR: 3000 FORINT (dechatlon)

Az olcsóbb modellek között a legelső olyan utcai félcipő, amit hajlandó lennék a lábamra venni, emellett nagyjából fekete, és feltűnő márkajelzés nélküli. 

 

 

Pizza (45 cm):

USA: 20 USD (pizza73, 2 db kb 30 centis, és még ingyen kólát is adnak, területet nem állok neki kiszámolni)
EU: 25 EUR (németország, unopizza. sajnos 45 cm-et nem árulnak, a 25 centis 14,40 eur, a területszámítástól eltekintve felszorozva a területet került az ár kiszámításra)
MAGYAR: 2800 FORINT (theopapa)

Kész horror volt a pizzákat összegooglizni. A sok átbaszós étterem valahogy sosem szereti előre közölni az árakat, méreteket. Azt hittem, ez magyar szokás, de általánosnak tűnik. 

 

 

Elektromos radiátor 2kw:

USA: 67 USD (kogan)
EU: 39 EUR (németország, stabilo-fachmarkt)
MAGYAR: 8890 FORINT (toparuk)

Ventillátor nélküli modelleket kerestem, fali, vagy letámasztható verzióban. 2kw modelleket találtam csak emberi áron, miközben pár éve még 3kw-os modellek voltak mindenhol, és alapvetően azt szerettem volna keresni, na mindegy. Azt hiszem, ez azért van, mert a közelmúltban megváltoztak az elektromos eszközökre vonatkozó szabályok, és nem fogyaszthatnak a konnektorból többet 2,3kw-nál a sima egységsugarú OEM eszközök, csak azok, amiket speckó boltban veszel. Ez van.

 

 

Áram (1kwh) :

USA: 0,09 USD (eia)
EU: 0,3 EUR (németország, ec europa)
MAGYAR: 35 FORINT (eon)

A németek villanyárát szinte titkosszolgálati módszerekkel kellett kigooglizni, annyira szégyenlik, hogy a görcsösen szélenergiásodni, és napelemesedni kívánó elektromos álomviláguk horror szintű árakat eredményez.

 

 

Benzin (1 liter) :

USA: 0,5 USD (eia)
EU: 1,05 EUR (németország, clever tanken)
MAGYAR: 319 FORINT (holtankoljak)

 

 

Weboldal elkészítése (tehát professzionálisan, (gondolom) számlával):

USA: 600 USD (ozzu megrendelés)
EU: 650 EUR (website preisen)
MAGYAR: 99000 FORINT (weboldalkeszites)

 


 

Ezeknek a tételeknek a kikeresése több, mint két órámba telt, szóval eléggé meg kellett szenvednem a pontos, konkrét adatokért. Most pedig lássuk sorban, hogy melyik termékek esetén mennyi az usd->forint, és az euró->forint árfolyam a fenti árak aránya alapján:

 

Foghúzás:

1 USD = 66,6 HUF
1 EUR = 100 HUF

Mackónadrág:
1 USD = 124 HUF
1 EUR = 106 HUF

Bőrdzseki (férfi):
1 USD = 389 HUF
1 EUR = 533 HUF

Körkéses villanyborotva (férfi):
1 USD = 309 HUF
1 EUR = 242 HUF

Intel i7 6700 processzor:
1 USD = 336 HUF
1 EUR = 305 HUF

Sony Xperia Z 5:
1 USD = 1182 HUF
1 EUR = 522 HUF

Irodaszék:
1 USD = 289 HUF
1 EUR = 139 HUF 

Utcai cipő:
1 USD = 79 HUF
1 EUR = 61 HUF

Pizza (45 cm):
1 USD = 140 HUF
1 EUR = 112 HUF

Elektromos radiátor 2kw:
1 USD = 132 HUF
1 EUR = 228 HUF

Áram (1kwh) :
1 USD = 388 HUF
1 EUR = 116 HUF

Benzin (1 liter) :
1 USD = 638 HUF
1 EUR = 303 HUF

Weboldal elkészítése (tehát professzionálisan, (gondolom) számlával):
1 USD = 165 HUF
1 EUR = 152 HUF

 

ÁTLAG:

1 USD = 325 FORINT
1 EUR = 243 FORINT

Konklúzió: 

7.gif

1: Az euró árfolyama az összeomlás szélén áll. Az euró vásárlóereje ennyire még sosem volt gyenge. Komoly ember (tehát aki nem egy baloldali álomvilágban élő internacionalista) számára már eddig is nyilvánvaló volt, hogy a 80%-os adóból történő pocaklakószakértés, buszmegállóépítgetés, és arabtenyésztés nem kapitalizmus: a buszmegállókat, és az arabokat nem lehet megenni, és még a windows sem bootol be rajtuk...

2: A magyar gazdaság a megszokott 20% körüli inflációt fogja produkálni idén is, mint ahogy eddig. Tehát nem 2%-ot, mint ahogy a korrupt államapparátus szépen hangzó propagandareklámokban hazudja, hanem 20%-ot, mint ahogy szokott. Persze ez azért nem annyira jó hír, de összeomlani a magyar gazdaság nem fog.

3. A dollár értéke hamarosan lehagyja az eurót. Erre fel kell készülni. Akinek eurója van, az jobb, ha most rögtön átváltja valamilyen igazi valutára. Mindegy, hogy mire, de olyanra váltsa, ami mögött legalább van valamiféle fedezet. 

4. Előfordulhat az, hogy a karácsonyi szezonra, amikor az emberek elkezdenek valódi dolgokat tömegével vásárolgatni a boltokban, az Euró árfolyama egyszerűen be fog szakadni. Árfolyam alatt a ,,hivatalos'' árfolyamot kell érteni, tehát amin a pénzváltók átváltják a pénzt. Ez nyilván nem ekvivalens a valódi árfolyammal, ami a fentebb piros színnel kiszámolt összegeket jelenti, és a valóságban már rég az érvényes. Ha az euró hirtelen összeomlik, az pánikszerű láncreakciót fog indukálni, és ez a forintot is a már fentebb kiszámolt szintre fogja lökni azonnal. 

 

A fentebb leírt állítások nem számítanak üzleti, vagy befektetési tanácsadásnak. Mindenki a saját felelőssége és belátása szerint kezelje a pénzügyeit - semmiféle felelősséget nem vállalok a leírásból fakadó károdért. Pénzügyi képesítéssel nem rendelkezem.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerilgfx.blog.hu/api/trackback/id/tr788087900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitcairn2 2015.11.30. 22:31:44

én inkább a rubel posztodra emlékszem így kb. egy évvel ezelőttről és az nem volt egy átütő sikertörténet

egyébként ez nem kritika, pusztán csak észrevétel, ahogy az is, hogy az efféle stratégiai árfolyamkérdések szerintem jobbára a 2 havonta megtartott Basel-i BIS meeting-eken dőlnek el:)

no egy ilyen ülés után lehet remekül "FOREXEZNI":)

"A BIS Igazgatótanácsa kéthavonta tartja ülését, melynek kapcsán minden alkalommal sor kerül a G-10 országok jegybankjai kormányzóinak, illetve azok bizottságainak az ülésére is. Szintén ezen alkalmakkor kerül sor az ún. jegybanki kormányzók közötti tanácskozásra, melyen már valamennyi BIS tag jegybank elnöke is részt vesz. A Magyar Nemzeti Bank elnöke rendszeres résztvevője a kéthavonta sorra kerülő jegybanki kormányzók tanácskozásának, melyen a nemzetközi pénzügyi rendszer legaktuálisabb kérdéseit vitatják meg."

www.mnb.hu/a-jegybank/nemzetkozi-kapcsolatok/a-nemzetkozi-fizetesek-bankja-bis

__koordinált__ színjáték ez:) (zártkörű, szuper-bizalmas meeting-ekkel...)

pitcairn2 2015.11.30. 22:34:02

de hogy vmi tippet is mondjak:

szerintem __zuhanni__ fog a dollár árfolyama

ha a nemzetközi bankároknak választaniuk kell az USD és a EUR között, egyértelműen a szupranacionális frankestein valuta mellett fognak felsorakozni

az lenne ugyanis a __fő művük__:)

Gerilgfx 2015.11.30. 23:49:54

@pitcairn2: a rubeles cikk, hát igen. ott is tökéletesen bejött a jóslatom, örülök, hogy szóba hoztad. amúgy én nem tőzsdézem, azt szerencsejátéknak tartom.

a dollár szerintem különösebben nem fog zuhanni 2-3 éven belül, csak a szokásos éves 5%-10%-os inflációját fogja produkálni. utána viszont a pc piac kapitalizációja eléggé le fog esni. illetve már jelenleg is komoly válság jelei látszanak az amerikai csúcstechznológiai piac háza táján, de egyelőre még van annyira lendület benne, hogy 2-3 évig biztosan kitartson. utána viszont lehet, hogy az usd helyett más valuták után kell majd nézni.

pitcairn2 2015.12.01. 09:28:27

@Gerilgfx:

biztos vagy te ebben?

2013-2015 RUB per 1 USD
cdn.tradingeconomics.com/charts/russia-currency.png?s=usdrub&v=201512010820o&d1=20131201&d2=20151201

amúgy én sem vagyok egy forex-fenomén, de most már a csapból is az erős dollár mém folyik, ez pedig a "buy the rumor, sell the news" tőzsdei alapelv jegyében nem sok jót jelent a dollárra nézve:)

Gerilgfx 2015.12.01. 10:48:16

@pitcairn2: 2015 közepére visszament az árfolyama, aki ügyes volt, akár 70%-os hasznot is realizálhatott rajta.

pitcairn2 2015.12.01. 11:26:32

@Gerilgfx:

igaz, bár az ábrából én inkább csak max 40% hasznot látok, de néhány hét alatt az se rossz

Gerilgfx 2015.12.01. 11:51:44

igaz, 40%, bocsánat

pitcairn2 2015.12.01. 22:55:11

@Gerilgfx:

egy grafit azért még belinkelek a dollár kapcsán:)

4.bp.blogspot.com/-gdDnnIvmChw/VE7jV-YWegI/AAAAAAAAE50/YkuOWPkFFbA/s1600/FedOwns.jpg

ez egy időzített bomba...
süti beállítások módosítása