Geri blogja

Vegyük el a világot a kóklerektől, és adjuk azoknak, akik dolgokat hoznak létre!

eunyet.png

A KÉPREGÉNYEK LISTÁJA
Tisztelt látogató!
Amennyiben tetszik valamelyik képregény, vagy hasznosnak találtad valamelyik cikket, szíveskedj DogeCoint küldeni!

DogeCoin cím: DJmunyKm9qHdUKCrDyYwh5hbGvH34ZjEcK
dogeqr.png 

Friss topikok

Bejegyzések

Címkék

12nm (1) 14nm (1) 3. vh (2) 3. világháború (2) 3d (1) 3d kártya (1) 45nm (1) 90nm (1) Adó (12) Adószarók (12) Állam (18) Államapparátus (17) Álom (1) áltudomány (1) Anglia (1) Anime (1) arm (1) ballib (2) balliberális (2) baloldal (2) bevándorlás (3) bevándorlók (4) bőr (1) bőrdzseki (1) CEU (2) d3d (1) Diary (1) direct3d (1) directx (1) disztrópia (1) divat (1) dzsekik (1) egyetem (1) elektronika (1) Elektronika (1) elemzés (1) elnyomás (2) Én Kicsi Pónim (1) erősítés (1) erősítő (1) EU (20) Európai Unió (22) femináci (2) feminista (2) feminizmus (1) fikció (1) Firka (10) Future (1) Future Diary (1) gamedev (1) gazdaság (13) gpu (1) grafikus chip (1) grafikus kártya (1) gyorsítókártya (1) háború (1) Hadsereg (9) hang (1) hangfal (1) hangrendszer (1) hangszóró (1) Havazás (1) hi-fi (1) hifi (1) igp (1) intel (1) játékfejlesztés (2) Jövőnapló (1) Katasztrófa (6) kényelem (1) Képregény (9) kitüntetés (1) Kivándorlás (8) Kivándorlók (7) kommunista (1) kommunizmus (1) konzultáció (1) Korrupció (9) Kúrbánia (12) liberális (2) liberálisok (1) liberalizmus (1) liberó (1) lovagkereszt (1) Magyar állam (17) manga (8) menista (1) Mérnökök (7) mgtow (1) Mirai (1) Mirai Nikki (1) műbőr (1) My Little Pony (1) náci (1) nácik (1) nanométer (1) nato (1) nemzeti konzultáció (4) népköztársaság (1) Nikki (1) novella (1) nvidia (1) Oktatásügy (6) oop (1) opengl (1) oroszország (2) programozás (1) propaganda (1) retro (1) ruha (1) számítástechnika (2) tél (1) Terror (8) Vasút (2) Végítélet (1) vélemény (2) világháború (2) Vonat (2) x86 (2) Yuki (1) Yuno (1) Yuuki (1) zene (1) Címkefelhő

Bőrkabátok, bőrdzsekik

2015.12.06. 23:25 Gerilgfx

 

Mostanában - valamiért, talán a filmek hatására- divatba jöttek a bőrdzsekik. Régebben szinte egyedül voltam azzal a szokásommal, hogy az ősz beálltával aktívan hordtam őket, ha szűkség volt rá. A szociális hálómban szinte csak a rockerek, és néhány alteros arc viselt ilyet. Mára viszont a tévé, a média, az utca, egyszóval minden tele van bőrdzsekis emberekkel. Ez természetesen egy múló divat, és gondolom 1-2 év múlva úgyis le fognak róla szokni az emberek, és kimegy a divatból. De addig is viszont érdemes összegyűjteni a mások által levedlett, olcsón (vagy akár ingyen) megvásárolható bőrkabátokat a környezetünkből, esetleg 1-2 darabbal újítani a ruhatárunkat. 

 

A bőrdzseki célja

A bőrdzseki, bőrkabát nem egy öncélú ruhadarab. Fontos persze, hogy jól nézzen ki, vagy hogy jól nézzünk ki benne. A bőrdzseki elsődleges célja az, hogy védelmet nyújtson számunkra, legyen bármilyen anyagból. Függetlenül az anyagától, jól ellenáll az időjárásnak. Ha jól aláöltözünk, kellemesen érezhetjük magunkat a komolyabb fagyokban is, mert nem fújja át a szél. Fontos emellett, hogy legyen sok zseb rajta, amibe a dolgainkat pakolhatjuk. A vékonyabb bőrök könnyűek, mindössze 1-2 kilósak, mondjuk egy komplett télikabát 3-4 kilójához képest, miközben azt átfújja a szél, és könnyedén átáztatja az eső. A vastagabbak pedig nehezebbek, és több védelmet nyújtanak, mondjuk nem igazán számít nekik, hogyha egész nap fát vágsz bennük, és folyamatosan karcolják, és rápattannak apróbb ágak, bogok, vagy komplett fadarabok. Erre így, ilyen formában semmilyen más ruhatípus nem képes.

 

Bőr vs Műbőr

Ezzel a kérdéssel maximum a sznobok, és a harcias állatvédők foglalkoznak. Manapság a műbőrt olyan ügyesen fabrikálják, hogy megszólalásig hasonlít az igazi bőrre: hasonló tapintású, ránézésre sincs különbség, és az anyag időtállósága, tartóssága, hajlékonysága is hasonló. A vastagság sem döntő, mert vannak vékonyabb és vastagabb igazi bőrök is, mint ahogy vannak vékonyabb, és vastagabb műbőrök is. A műbőr gyakran valamilyen gumi vagy műanyagszármazék. Szóval ha az anyag megfelelő vastagságú, és úgy érezzük, hogy alkalmas a céljainkra, akkor nincs eltérés a bőr, és a műbőr között, mindkettő egyaránt teljesen megfelelő, a funkcionalitásban nincs különbség. 

Megjegyzendő, hogy a közhiedelemmel ellentétben ha elég sokáig tartod a tűz fölé, mindkettő elég a faszba.

 

Bőrdzsekik típusa

 

AVH-kabát

8d08_6_big.jpgA legismertebb típusuk a vastag, régi, hosszú bőrkabát, amit mátrixkabátnak, gestapo-kabátnak, vagy avh-kabátnak is szoktak csúfolni. Ezek szinte mind régi ruhadarabok igazi bőrből. Padlásokon előfordulnak. Szinte elnyűhetetlenek, ingyen, vagy néhány ezresért be lehet őket szerezni. Általában cipzár helyett gombosak, így az tönkre sem tud menni rajtuk. Hátrány azonban a mozgásszabadság teljes hiánya: a kart nem lehet felemelni annélkül, hogy a dzseki ne emelkedjen fel vele rajtunk, és ami mégroszabb, hogy ilyenkor az ujja felcsúszik a karunk közepéig.

Ár: Olcsón elérhető
Beszerezhető: Megmaradt készletek töménytelen mennyiségben a padlásokon, anyukád szekrényében
Hossz: Hosszú, általában térdig, vagy combközépig érnek.
Anyag: igazi bőr, vastag, erős, kemény, nehéz
Gondozása: aktív használat esetén öt évente érdemes átkenni bőrápolóval, máskülönben nem kell kezelni
Ellenállóság: Elpusztíthatatlan

Előnyei: Nagyon ellenálló, szinte bármilyen viszontagságok között jó társ egy ilyen ruhadarab. Nem kell ápolni.

Hátrányai: Túl nehéz benne mozogni, szinte leszorítja a kezet, lehetetlen megtalálni a megfelelő méretet, kényelmetlen, és kibaszott nehéz. Hiába vastag, télen megfagyni benne, hacsak alá nem öltözik az ember. De mivel szűkösek, ezért eléggé lehetetlenség aláöltözni. Begombolva hordani nincs is értelme, ami maximum őszi, tavaszi használatra teszi alkalmassá. Leülni is gáz bennük, főleg, ha be vannak gombolva. 

 

 

 

Régi motoros/szabadidős/munkás bőrkabátok

 

regiszar.jpgÖregapáink 60 éves bőrkabátai, amelyeket a szekrényükben őriznek, nagy becsben tartva, és később az unikáiknak jelentőségteljesen elajándékozzák őket. 

A kezdetleges kommunista, kései nemzeti-szocialista ruhadarabok minden szempontból a legaljának számítanak, gyakorlatilag használhatatlanok bármilyen komoly célra. Zseb egyáltalán nincs rajtuk, nehogy bármit is vihess bennük. Túl szűkek, mozogni ezekben sem lehet rendesen. Be kell őket törni, emellett gusztustalan szagúak, amikkel remekül el lehet űzni a környezetünkből az embereket. Stílustalanok, a cipzárukkal küzdeni kell, tehát gyakorlatilag semmire sem megy a viselőjük velük, a legjobb kidobni őket.

 

Előnyei: egy sem jut eszembe, olyan munkákhoz szoktam használni, amik pusztítják az emberen a ruhát, ezért pedig nem kár. 

Hátrányai: szűk, büdös, nincs zseb, kényelmetlen, nem nyújt védelmet.

 

 

 

Olcsó 15-20 éves műbőr-dzsekik

product_thumb.jpgAz olcsó 15-20 éves műbőr dzsekik idális választást nyújtanak azoknak az embereknek, akik könnyű, sok-zsebes, elegáns, félhivatalos ruhadarabokat keresnek, amikben megjelenhetnek üzleti találkozókon, és ugyanakkor fát vághatnak, haverokkal iszogathatnak, barátnőzhetnek benne. Tehát ugyanabban a dzsekiben, akár ilyen időrendi sorrendben. Egyszóval, ezek egyfajta mindenes-dzsekik, amik általában seggig érnek, megfelelő aláöltözés esetén télen is lehet bennük járni, elegánsak, ugyanakkor egyszerűek. Vékony anyagúak, ezért valamennyire vigyázni kell rá. Évente kétszer érdemes vékonyan, samponos tusfürdővel átkenni, vagy testápoló sprével lefújni, és azt beledörzsölni, mert a közhiedelemmel ellentétben a műbőrt is ápolni kell, különben elveszti rugalmasságát, kiszárad, és széttöredezik. Valamennyire könnyebb mozogni bennük, mint a fenti két ruhadarabban.

Előnyei: elegáns, mindenhez használható, könnyen tisztítható. Általában van rajtuk legalább 2, de jobb esetben 4 zseb, és itt már a belső zsebek is megjelennek. 5-10 ezer forint körüli áron be lehet őket szerezni apróhirdetéses oldalakon.

Hátrányai: 15 év után elkezdenek látványosan tönkremenni, ha rendszeresen viselve voltak. Apró lyukak kezdenek megjelenni a műbőrön, amik mögött belátni a dzseki belső, fehér anyagába. Ezek főleg a gallér részen, a felakasztónál jelenhetnek meg, hogyha állandóan fellógatva tartjuk őket. Érdemes ezért inkább összehajtva letenni egy polcra, vagy félbehajtva feltenni egy válltartóra.

 

Motoros dzsekik

harley.jpgA motoros dzsekiknek eléggé jó ütésállóságuk szokott lenni, némelyekben van gerincvédő, könyökvédő, vállvédő rész is, vagy lehet beléjük ilyet szerelni. Általában igazi bőrből készülnek, de ez végülis lényegtelen. Némelyek figyelembe veszik azt az igényt, hogy esetleg a kezünket fel szeretnénk emelni, van nekik egy gumírozott rész a vállnál, ami ezt a szabad mozgást lehetővé teszi, ez különösen a vidékieknek szokott előnyére vállni. 4-6 zsebbel szerelik őket, és belső klipszeket is találunk a fülhallgató zsinórjához. Általában nem érnek le a fenékig, kb az öv vonalát eltakarják.

Előnyei: robosztus védelem minden körülmény között. Télen eléggé melegek, nyáron eléggé hidegek (van rajtuk külön kihúzható szellőzőnyílás). Jó a szélvédő-képességük, sok zseb.

Hátrányai: általában nehezek, és általában nem túl elegánsak. A cipzár nem középen van, hanem oldal-irányba helyezik el sok modellen, így megakadályozzák azt, hogy átfújja középen a hasadnál a szél nagy sebességnél a motoron, de bizony ez eléggé visszataszítóan tud kinézni félhivatalos/hivatalos környezetben. Gyakran eléggé drágák, gyakran találkozni horrorisztikus árakkal, és motorosokon kívül igazán nem javaslom senkinek a használatát. 

 

 

Bomber-dzsekik

bomber.jpgEredetileg vadászpilóták számára fejlesztették ki. Bélelt dzseki, vastag bőr, talán túlságosan is vastag. Elsődleges cél az ellenállóság volt, különösen amíg a repülőgépeken nem volt a fülke fűtve, hanem bejött a kabinba a hideg levegő. A nyakrész nagyon archaikus, és funkciótlan, mára inkább dizájnelemmé silányult. 

Előnyei: nem spórolták ki belőle az anyagot, gyakran igazi állati szőrmét tartalmaz, nagyon vastag bőrt használnak hozzá, nyugodtan végezni lehet benne a télen minden munkát. Szolíd katona-kinézetet kölcsönöz. Különösebb ápolást nem igényel, kétévente érdemes babakrémmel, vagy egész-testes tusfürdővel átkenni.

Hátrányai: ősszel, tavasszal nem optimális a használatuk. Túl meleg, és horrorárban van (akár 300-500ezer ft is lehet), annyit pedig nyilvánvalóan nem ér, már ránézésre sem. Szeretik lespórolni róla a zsebeket (vagy ha vannak, sem zárhatóak), emiatt elég rossz választás manapság, az okostelefonok, okosórák, okos wc-papírok korában, amikor az ember minden szart magával akar vinni. Nyilván ez az első világháborúban még nem volt szempont.

 

 

  

Utcai használatra szánt egyszerű bőrdzsekik

mens_d_leather_jacket.jpgEz a bőrdzseki-fajta manapság jött divatba, és mindközül ez a legjobb. Rendelkezik a fentebb felsorolt dzsekik legtöbbjének előnyös tulajdonságaival, mivel tucattermékek, és tömeggyártják őket, ezért az áruk is eléggé barátságos, újonnan 30-120ezer forint körül, használtan pedig 10-20 ezer forintos áron hozzájuthatunk. Általában rendelkeznek 4-6 zsebbel, amiből a belső zseb zárható. Mellékelnek hozzá kivehető csukját, amit belül, bélés-szerűen be lehet cipzározni. Bár ennek sok értelme nincs, kivéve, ha belevarrunk valamit, hogy melegítsen minket. Aminek persze megint csak nincs értelme, mert ehelyett inkább érdemes rendesen aláöltözni, szóval ezt érdemes belőle azonnal kivenni, feltéve, ha az ember nem akar utcagyereknek kinézni. A dizájnerek úgy gondolták, hogy ezeket a ruhákat póló fölé fogják hordani az emberek, ezért legalább egy, esetleg két mérettel nagyobbat kell venni, hogyha valaki esetleg egy, vagy több pulóvert is alá akar venni megfelelő idő esetén, így aztán télen is remekül használhatóvá válnak. Kb az öv alá érnek 3-4 centivel. Általában vékonyabb anyagból készülnek, mint a régi bőrdzsekik, emiatt könnyebbek (kb 2 kilósak). Évente egyszer érdemes őket ápolni, ehhez lehet babakrémet, kézkrémet, bőrápoló sprét, samponos-testes tusfürdőt, vagy bármi mást használni (de érdemesebb előtte kipróbálni egy kis darabon, hogy nem -e teszi tönkre a színezését). A mai modellek közül gyakran finom gumírozott résszel is találkozhatunk a kezeknél, és a deréknál, ami van, akinek bejön, van, akinek nem, ez már ízlés kérdése. Rengeteg típus van.

Előnyei: könnyű, olcsó, tartós, a legtöbb modell félhivatalos megjelenést lehetővé tesz, bármilyen stílusban alá lehet öltözni (ing, póló, pulcsi, mellény). Van általában olyan belső zseb rajtuk, ami cipzárral zárható, és általában elég mélyek a zsebeik. A felsorolt típusok közül talán ez a fajta a legjobb.

Hátrányai: Egy, vagy két számmal nagyobbat kell venni, nem igaz, hogy ,,felveszi'' az ember alakját, de ha ez mégis megtörténik, akkor előnytelen módon fog rá sorkerülni. Gyakran olyan módon van a váll-rész fellvarva, ami miatt nehézkes felemelni benne a kezeket (viszi magával az egész dzsekit). Általában bőrdzsekiként árulják, ami lehet, hogy igaz is, de biztos, hogy az anyaga nagyrészt műbőr. A két alsó-oldalsó zseb eléggé oldalt-hátul van, főleg, ha nincs a dzseki begombolva, emiatt egy zsebtolvaj könnyen hozzáférhet, így ide értékesebb holmikat nem érdemes tenni. A női változatukat azonnal el kell felejteni, ugyanis funkciótlanok: nem takarják a vesét.

 

Összességében tehát elmondható, hogy mostanában érdemes egy utcai bőrdzsekit vásárolni, amíg még ki nem megy a divatból, mert utána megint horror-árban lesznek. Olyan stílusút, és fazonút érdemes kiválasztani, ami tetszik, és elég olcsó, ugyanakkor rendelkezik a megfelelő számú zsebbel. Nem érdemes százezreket kiadni, de arra vigyázni kell, hogy nehogy valami túlságosan olcsósított bóvlit vegyünk, ami az első használattól szétszakad. 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://gerilgfx.blog.hu/api/trackback/id/tr798144738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.