Geri blogja

Tisztelt látogató!
Ez a blog 2017 óta átmenetileg szünetel!

Friss topikok

Bejegyzések

Hős akarok lenni

2016.06.27. 17:15 Gerilgfx

 

01046bfa74b41af04da95b0326f25006.jpgA mostani animeszezon egyértelműen az elmúlt 20 év legjobbja.

Az egész tavaly kezdődött az One Pounch Man-nel, folytatódott a Konosuba-val, majd a Boku No Hero Academiával. Ezen három anime egyetlen közös vonásban találkozik: hősökről szól, olyanokról, akik különleges képességekkel rendelkeznek.

Csakhogy ezekben a világokban gyakorlatilag mindenki különleges képességekkel rendelkezik, a főhősök tehát ebben nem emelekednek ki a világukból, hanem ilyen módon részei annak.

Ez a három anime jól ismerkedik a filmek világában mostanában különösen nagy népszerűségre szert tevő X-Men, és Bosszúállók sorozat hangulatához és felépítéséhez, tehát elmondhatjuk, hogy mind a filmek, mind az animék világában mostanában a hősfilmek a legmeghatározóbb, legnépszerűbb műalkotások.

A főhősök hősiessége nem csak a levegőben lóg. Nem egyszerűen megvédik, megmentik a lakhelyüket, hanem egyúttal eköré valamilyenféle bizniszt, megélhetést szerveznek. Arról szólnak lényegében tehát ezek a filmek, és animék, hogy a szereplőik képességekre tesznek szert, ezeket a képességeket a maximumig pallérozzák, majd ezeket a saját képességeiket felhasználva létrehoznak szolgáltatásokat vagy termékeket, miközben a társadalmuk folyamatait aktívan, első kézből befolyásolják.

 

És pont ez az, amire egy mai átlagember vágyik, de nem érheti el.

 

Egy ideális kapitalista világban, pont ahogy ezekben az animékben, az ember a képességei alapján termékeket és szolgáltatásokat hoz létre. Egy szabó ruhákat készít az ügyfelei kívánalmai szerint, amelyekkel ők aztán maximálisan elégedettek lehetnek. Közben a legmenőbb terveket veti papírra, készíti az egyedi kollekcióját, bemutatókra járkál, eszmét cserél. Egy ideális világban a lovász azért kezd lovakkal foglalkozni, mert imádja őket, tenyészti a lovakat, imád lovagolni, imádja belovagolni az új lovakat, imádja őket nevelgetni, etetgetni, tanítgatni, majd eladni őket az elégedett érdeklődőknek. Imád felkapni egy western kalapot, majd belepattanni a nyeregbe, és kilovagolni kedvenc lován bele a napnyugtába, hogy visszafelé benézzen a kedveséhez is. Egy ideális kapitalista, emberi képességeken alapuló világban mindenki tesz a társadalomért is: például ha a lovász észreveszi, hogy a határban épp illegális migráncsok menekülnek, akkor felhívja a rendőrséget, és utánuk ered, hogy forró nyomon üldözhesse őket. 

tumblr_static_tumblr_static_1z4c7km9rt0gog0cksc0wsk48_focused_v3.png

Egy ideális világban tehát az emberek nem egy gyárban csicskáznak, nem nagyvállalatokban aladárkiodnak bármiféle tudás nélkül, nem közmunkakeretében kapálnak, nem európai uniós támogatásokat csalnak, nem internacionalista elnyomó szervezeteket üzemeltetnek abban a reményben, hogy talán majd valami csak jár érte egyszer, hanem bizony a képességeiket és rutinjukat kihasználva létrehoznak valamit, kiteljesednek, a maguk módján hősök lesznek egymás, és önmaguk szemében, akik bizony a különleges képességük révén boldogulni képesek a világban.

És ez az, amit a magyar kormány és a vele szövetséges európai unió minden erejével elpusztítani igyekezik, de a világon mindenhol ezek a trendek figyelhetőek meg. Elvenni az emberek képességeit, vagy olyan embereket nevelni, akiknek nincsenek képességei. A képességek nélküli embert könnyebb kontrollálni, gyárból gyárba csapni, kétségek köztt tartani, depresszív állapotban tartva kihasználni.

shonen_jump_fan_art_ver_1_by_ghost_troupe-da28zgn.png

Az emberek vágynak arra, hogy képességük legyen - miközben alapvetően a vásznon megjelenő emberek életszínvonala - anyagi értelemben - nem nagyobb, és tulajdonképpen még csak nem is gazdagabbak a mai embernél, legalábbis anyagi értelemben nem. Vágynak arra, hogy a maguk módján ők is hősök legyenek. Az emberek nem rabszolgák akarnak lenni. És ebben a társadalmi közegben bizony hősfilmeket, hős animéket néznek, amelyek emlékeztetik őket arra, hogy milyen lehetne a világunk, ha nem elnyomó, az embereket kizsigerelő imperialista társadalmakban élnénk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerilgfx.blog.hu/api/trackback/id/tr188848320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása