Geri blogja

Tisztelt látogató!
Ez a blog 2017 óta átmenetileg szünetel!

Friss topikok

Bejegyzések

A PMPO-korszak szörnyszülöttei

2017.01.30. 20:00 Gerilgfx

A 20 évvel ezelőtti PC-s OEM hangfalak többségében egy 10-20w-os adapterről üzemeltek, néhányuknak egészen siralmas, néhányuknak viszont teljesen jó hangjuk volt. Akkoriban persze még nem lehetett előre látni azt, hogy valaha is vissza fogjuk sírni majd ezeket az időket, és hogy később ennyire igénytelen fosokat fognak ránksózni hangfal címmel... de hát ki a faszom gondolta volna, hogy egy 20w-os Maxxtro hangfal 20 év múlva jobban fog szólni, mint egy 100ezer forintos 500w PMPO fasztarisznya?

Mivel ez nem a szakterületem, számos pontatlanság lehet a leírásban, úgyhogy tessék a dokumentum egészére fókuszálni. 

 

Mi a PMPO?

A PMPO eredetileg egy kifejezés, amely azt jelenti, hogy a berendezés nagyon rövid ideig egy ekkora teljesítményű ,,áramtüskét'' tud elviselni károsodás nélkül. Eredetileg exkluzívan hangszórókra használták, ahol a működési elvből következően technikailag ez volt indokolt. Manapság már erősítők, és más jellegű berendezések esetén is használják a PMPO kifejezést - mára a PMPO egy általánosságban elfogadott teljesítményjelölésnek számít.

 

A PMPO-elvű erősítők lényege

A klasszikus erősítőkhöz képest, amelyek egy bizonyos teljesítmény konstans leadására képesek, a PMPO elvű erősítők arra vannak tervezve, hogy egy bizonyos teljesítménytüskét egy nagyon rövid ideig (kb a másodperc ezred vagy századrészéig) le tudjanak adni maradandó károsodás nélkül. Tehát egy 800W PMPO konstrukciójú erősítő azt jelenti, hogy károsodás nélkül egy 800W-os teljesítménytüskét tud leadni a másodperc töredék részéig károsodás nélkül, illetve a fogalom vonatkoztatható a hangrendszer egészére is. Mivel a hang az nem egy konstans jel, hanem hullámok sorozata, ezzel a módszerrel jóval kisebb anyagköltség mellett lehet felépíteni egy PC speakert, magnót, vagy egy erősítőt. 

erosito.png

A kép bal oldalán egy hagyományos 20w-os PC-hangfal erősítője található, a jobb oldalon pedig egy doksija alapján kb 110W-os PMPO-nak írt erősítő. Az első, ami azonnal szembe ötlik, hogy a hagyományos erősítő kábelei legalább 4-8x vastagabbak, a másik pedig az, hogy kb ugyanolyan méretezésű és típusú alkatrészek és áramköri elemek vannak mindkét eszközön, de a PMPO eszközön jóval kevesebb van belőlük, és itt-ott integrált áramkörök is feltűnnek. Ma a hangfalak 99,9%-a PMPO szemléletű. 

MÍg bal oldalon egy körülbelül 5000 forint értékű elektronikát és kábelezést látunk (plusz még amit nem látunk), eközben a jobboldali értéke 1000 forint körül, vagy az alatt van. 

Avatatlan szemlélő tehát azt mondaná: dehát akkor a PMPO sokkal jobb, mint a hagyományos, hiszen hatod akkora költségből egy 5x erősebb, tehát 30x hatékonyabb eszközt kapunk meg. 

Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk.

 

 

PMPO mégegyszer, tehát olvassunk a sorok között

A PMPO teljesítmény lényege tehát az, hogy ennyi wattos tüskét tud a készülék kibocsátani a másodperc egy aprócska tört részéig károsodás nélkül. Ez azt jelenti, hogy az alkatrészeknek nem kell a ráírt 800w-ot elviselni, hanem elég az, hogyha egy-egy nagy teljesítménytüskét el képesek viselni időnként mondjuk egy ezredmásodpercen át. Egy ezredmásodperces 800w-os ,,villámtól'' pedig nem fog leolvadni a hajszálvékony kivezetésekkel tervezett nyák, hisz ennyi idő alatt nincs ideje felmelegedni, és szétágni, tehát ténylegesen teljesül az, hogy károsodás nélkül egy minimális időtartamig le tudja adni a ráírt teljesítményt.

 

dsc_0006.jpg

Kép: 800W-os PMPO hifi-torony kábele, amely a hangszóróba megy, és egy 800W-os hajszárító kábele. Na vajon melyik lehet melyik? 

A 800W-os PMPO hangrendszer gyári kábele konkrétan egy 300 forintos sztereó fülhallgató kábelének vastagságával egyezik meg, illetve maga a kábel is egy ilyen kábel. A logikusan gondolkozók itt már gyanakodhatnak, hogy ez a kábel valószínűleg néhány perc után elégne, ha akár csak 40w-ot kapcsolnál rá, nem hogy még ennek a többszörösétől. És valóban! Csakhogy egy ezredmásodperc alatt erre nincs ideje, és a 400w-os tüske (két hangfal tartozik a szóban forgó hifihez) károsodás nélkül át tud rajta hatolni kb úgy, mint amikor a villám egy pillanat alatt a villámhárító köré csavarodva végigcikázik a földbe. Az ócska kis villámhárítónak semmi baja sem lesz, mint ahogy ennek a kábelnek sem, hisz ennyi idő alatt nincs ideje elolvadni és elégni, a hang viszont bizony kijön. Mint ahogy a villám is hangos, de az más miatt. 

 

 081013-pictobank-mct-016.jpg

illusztráció: kicsi kínai ívhegesztő (képzavar, elnézést)

 

Na de most akkor ezzel mi a gond? Szól, és a hangerő is megvan...

A probléma az, hogy valóban, jön a zenében a komolyabb hanghullám (tahók kedvéért: jön a dücc), amit fényvillám-ívheggesztő módszerrel át is baszat önmagán a PMPO csodaerősítő a kábeleken, amit akár mennydörögve extrém mélyen ki is ad magából, csakhogy ezzel lényegében az ,,adott momentumhoz tartozó teljes fogyasztási keretet'' kimerítette a rendszer, nem lehet további ekkora tüskéket kiadni közvetlenül ezt követően, hisz a kábelek elszenesednének, és elszenesedne az erősítő teljes elektronikája. Minnél inkább energiaigényes az adott hanghullám, annál nagyobb része fog a hangnak, zenének eltűnni (vagy legalábbis 5-10w-on szólni), hisz a hangkiadás folyamatának egésze átlagban már nem lépheti át azt a bizonyos 5-10-akárhány wattot, amekkorára a rendszer tervezve van. 

Ennek eredménye az, hogy a középmagasságú hang gumihanggá válik, a magas piezóhangszóróként visít, amit általában egy rohadtul fülfájdító és abnormálisan mélyen búgó mélynyomóval kompenzálnak, hogy a peasant örömében a faszát is kiverve örüljön a 60hz-es dobhártyaszétkúró pmpo vibrálásnak sound effektként, amikor kinyitják a filmben a hűtőajtót. Azt meg már leszarja, hogy közben a párbeszédek, és a hang minden egyes fingása, amit halivudban nem pmpo erősítőkre optimizáltak, meg már úgy szól, mintha sokol rádión keresztül AM-et hallgatna, a lényeg, hogy ő vett egy kurva jó 1000w PMPO feliratú hangrendszert egy kurva szép műanyag dizájnban 50 ezerért, amiből valamiért 5w-os vezetékek lógnak ki, meg amúgy egy 9v 2a feliratú trafón/adapteren keresztül kapja az áramot...

 

Az egész a mocskos, gátlástalan nagyvállalatok hibája, miért PMPO-s fost árulnak!?!

Nem. Az egész a mocskos, gátlástalan állam hibája. Egy egyszerűbb non-PMPO PC hangfal elektronikájának ára 20 évvel ezelőtt még 1-2ezer forint körül volt az akkori árfolyamon, így a gyártás hasznával, némi adózással, vámmal, kiskereskedelmi haszonnal együtt egy ilyen hangfalt 6-8 ezer forintért meg lehetett kapni. Igenám, csakhogy azóta néhány dolog megváltozott, a vállalatok ma már sokkal többet adóznak, és adót, vámot csalni is sokkal nehezebben tudnak. Egy non-PMPO technológiájú rendszerben csak az erősítés és a kábelezés kerülne mai áron 5k-ba legalább. Össszesen számolhatunk vagy 15k a gyártási költséggel + 5k a munkások adott darabra jutó bére, 15k haszon +5k a részvényeseknek, ~5k társasági adó, 20k vállalati adó, 20% vám    10% áfa  15% nagykereskedelmi haszon  15% kiskereskedelmi haszon * 27% itthoni áfa + 10% itthoni társasági adó és a kereskedők adója összesen felbaszná az árat olyan 150 ezer forintra, mert az irodában a fideszesek rokonai ebből reszelgetik a körmüket, ebből szakértik a faluban a szórakoztatást, meg ebből építik a szökőkutakat az eu helyi maffiaszervezetei, akiknek a balliberó barmok tapsolnak nyáladzva, hogy mennyi mindent adnak, meg hogy ezek nélkül mit csinálnánk, ugye.

Mit lehet tenni? 150 ezer forintért PC speakert eladni nem lehet ugyebár, ezért a gyárak szépen lassan lépésről lépésre PMPO-sították a termékeket, hogy az árakat szinten lehessen tartani, eleinte az így keletkező förmedvényekben egyáltalán nem volt mély hang sem, aztán később, ahogy a PMPO-t kimeditálták a kicsiny kínaiak a buddhista szentélyekben azért, hogy az európai maffiaállamokban is lehessen egyáltalán zenét hallgatni, mára eljutottunk a piezóvisítással egybekötött extrém nagy hullámhosszú wckagyló-erősítésű hörgedezésig, meg a 30 ezer forintos hangfalakig 500 forintos erősítővel, hát köszönjük szépen.

Enyhén témába vágó videóblog: 

 

A megoldás

Ha van rendes minőségű régi pc hangfal, akkor vissza kell rakni azt. Ez sajnos ritka, mert akkoriban meg az emberek voltak balfaszok megvenni az 5 ezer forinttal drágább modellt, amiben volt rendes hangszín. 

speaker2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gerilgfx.blog.hu/api/trackback/id/tr9712169380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása