Geri blogja

Tisztelt látogató!
Ez a blog 2017 óta átmenetileg szünetel!

Friss topikok

Bejegyzések

Dogecoin - az internetes szabadpénz

2015.12.12. 19:28 Gerilgfx

 

dogelogo.pngA Dogecoin egy internetes szabadpénz, egy úgynevezett kriptopénz, vagy kriptovaluta. Az emberek többsége mostanára már hallott a különféle internetes kriptopénzekről, például a Bitcoinról, vagy a Litecoinról. A körülöttük lévő hisztéria mára szépen lassan lecsengett, így aztán objektívan elemezni lehet ezen Coinok tulajdonságait. Az alábbi bejegyzésben egy kis kedvcsinálót szeretnék közzétenni azoknak, akik még SOSEM próbáltak kriptopénzt használni, de most ki szeretnék próbálni, és/vagy szűkségük van egy olyan szabad, kibocsátóintézettől független virtuáls pénzre, aminek a segítségével könnyedén kereskedhetnek egymással.

 

 

 

Tehát akkor ez olyan, mint a szépkártya? 

Nem, a Dogecoin nem egy fizikai pénz. Minden évben kiosztásra kerül 5+ milliárd coin, amit a rendszer fenntartói (a coinbányászok) kapnak. Összesen kb 100 milliárd Dogecoin van forgalomban (+ évi 5 milliárd). Jelenleg 10000 dogecoin ér kb 400 forintot, de az árfolyam folyamatosan változik. Ha valaki forintért szeretne venni, akkor persze eléggé széles spektrumban váltakoznak a váltási árfolyamok. DogeCoint küldeni kb 0.001 Dogecoinba kerül, amit a rendszer autómatikusan levon, és visszaoszt a bányászoknak.

 

 

 

 

Tehát akkor ez egyfajta weboldal? A látogatók számától függ az árfolyam?

Nem, a Dogecoin nem egy weboldal, hanem egy virtuális deviza. A Dogecoin mögött nincs fedezet, ez egy úgynevezett free-floating pénznem (lebegő árfolyammal). Nincs kibocsátóintézet, senki sem tudja közvetlenül befolyásolni a Dogecoin árfolyamát. Nincs árfolyamszabályozás, de mégcsak egy központi szerver sincs a Dogecoin mögött - a Dogecoin egy szabad virtuális devizpénznem. 

 

 

 

Akkor ide kell elég erős becsület is hogy ne hagyjanak ki valakit a haszonból.

Nem lehet kihagyni semmiféle ,,haszonból'' senkit. Ez egy virtuális pénz, mindenki a virtuális pénztércájában tárolja a saját számítógépén, és aztán onnét lehet ezt a pénzt küldözgetni egymás Dogecoin címeire. 

 

  

 

Kik azok a bányászok? 

Bányászoknak nevezzük azokat, akik kriptográfiai algoritmusokat futtatva a számítógépeiken biztosítják a rendszer integritását, és ezért cserébe Dogecoint kapnak. Ezek nem egy titokzatos csoport - bárki lehet bányász, nem szűkséges jelentkezni sehova, a nyílt Dogecoin hálózatba csatlakozva egy megfelelően nagy számítógépes kapacitás szűkséges hozzá, hogy érdemben coint kereshess vele. Ezzel azonban nem érdemes foglalkozni otthoni körülmények között, mert az áram többe kerül.

 

 

 

Nekem úgy hangzik mintha a neten kialakulna egy önálló gazdaság.

Szó szerint erről van szó, és még pornót, videójátékokat, és talán még kurvát is lehet érte kapni. Tegyük fel, hogy elkészítettél valamit, és el szeretnéd adni. Mondjuk írtál egy fanficet a kedvenc karakteredről, rajzoltál egy képet photoshopban, ..., gyártottál egy repülőgépmodellt (stb), amiért valamennyi pénzt szeretnél. Egyszerűbb Dogecoin segítségével osztani, mintha mitha ebayyel, a lassan 30%-os bűnözői aránnyal büszkélkedő paypallal, vagy brutális adókkal, megszorításokkal, bürokráciával terhelt felesleges banki baromságokkal kéne minden isten áldott nap szopni - főleg akkor, ha mondjuk az eladni kívánt dolog 50 forintot ér.

 

 

 

Olvastam, hogy a Playboyban többé nem lesznek meztelen csajok, hanem a nők sikereiről, és méltóságáról fognak írni, és arról, hogy nem szabad őket tárgyként bemutatni.

És ezért van szűkség olyan megoldásokra, mint a Dogecoin. Elvégre, egy jól működő, egészséges, normális világban és gazdaságban ilyen elmebetegségek fel sem merülhetnek. A Dogecoin (és más kriptovaluták) lényegében a szabadságunk, a kapitalizmus, és a valódi piacgazdaság zálogának számítanak. A Dogecoin nem egyszerűen egy pénznem, hanem egy szabadságjog.

 

 

 

Érdekel a dolog. Hogy kezdjek hozzá?

Tölts le egy Dogecoin tárcát (walletet) a számítógépedre. Ez létezik Windows, Linux, OSX, és Android alá is. A Dogecoin tárca generál egy Dogecoin címet neked első indítás során, majd legenerálja az aláírókulcsokat, ami a címedhez tartozik. Ezután ajánlott levédeni egy legalább 16 karakteres jelszóval a tárcádat. A tárcád a wallet.dat fájl, amiről rendszeresen (legalábbis, ha új címeket generálsz) készíts biztonsági másokatokat! Ezt követően várni kell, amíg a rendszer leszinkronizálja a többi Doge felhasználóval az adatokat (az úgynevezett blockchaint). Ez kb egy napba telik, és 30 giga adatot jelent. Ezt követően a tárca (ha futtatod) napi néhány mega adatforgalmat generál.

dogecoin.png

 

 

 

Nincs 30 giga szabad helyem, mit csináljak?

Vannak másfajta tárcák is, például olyan, ami nem tölti le a gépre az égész blokkchaint, vagy ami egy egyszerű online tárca, ahol webes felület segítségével intézhetjük a pénzügyeket. Érdemes azonban ez utóbbival nagyon vigyázni, hisz az aláírókulcsunk (privát kulcsunk) ez esetben a weboldal tulajdonosánál van tárolva, és így a pénzünk biztonsága megkérdőjelezhető! Természetesen több, független tárcát is csinálhatsz, hogyha sok coint (mondjuk többet, mint 100ezer forint) birtokolsz, akkor már érdemes új tárcát csinálni, és a régit biztonságba helyezni.

 

 

 

Tehát akkor ez egyfajta torrent szerű pénzügyi rendszer?

Valahogy így lehetne leginkább jellemezni. A blockchain folyamatosan növekedik, évente kb 5-10 gigával, ez tárolja a tranzakciókat, ez alapján lehet tudni, hogy kinek mennyi coinja van, ki hová küldött pénzt.

 

 

 

Letöltöttem a Dogecoin walletet, és fut. Most coint szeretnék keresni, vagy küldeni. 

Ahhoz, hogy Dogecoint kaphass valakitől, a fogadócímeket használhatod. A fájl / much receiving adresses (fogadócímek) menüpontban tudsz magadnak generálni címet. Egy cím egy 34 karakterből álló véletlenszerű betűsorozat lesz, amelyet megoszthatsz. Miután ez kész, erre a címre már azonnal küldhetik neked a Dogecoint. Ha coint akarsz küldeni, akkor a send menüpontban lehet ezt megtenni.

 

 

 

Szeretnék ingyen Dogecoinhoz jutni

Mivel itt pénzről van szó, ingyen nem osztogatják, tehát vagy vásárolnod kell, vagy tenni valamit érte. A legegyszerűbb Dogecoin szerzési mód jelenleg a reklámnézegetés. Vannak olyan oldalak (Dogecoin faucet oldalak), ahol hirdetők reklámoznak, és cserébe azért, hogy nézed ezeket a reklámokat, küldenek neked néhány Coint. Ezen oldalakról egy gyors listát megosztok, érdemes mindegyiket napjában többször megnézni. Az enter dogecoin címre beírod a Dogecoin címedet, és ezen felül ki kell tölteni még egy biztonsági kódot, majd az OK, vagy a Get coin, vagy hasonló gombra rákattintani.

Ezek az oldalak a faucetbox nevű szolgáltatással működnek, ami autómatikusan kiküldi a dogecoinjaidat, ha azok elérik az általad megadott coinmennyiséget (pl 100 dogecoin).

Regisztrálni egyik oldalon sem szűkséges! Csak kikapcsolt adblock mellett működnek!


Intertool
- véletlen mennyiségű (1-5 Doge) 10 óránként egyszer
DarkAlien
- 6 óránként 5 Doge
Coinner
 - fél óránként lehet Dogecoint lehívni a Dogecoin címedre.
Freedogecoin - kb az esetek 80%-ában működik (ha épp van rajta fedezet). Néhány coint lehet lehívni óránként.
Coindog - a címed megadása, és a chapta kitöltése után egy ,,Kotpab''-ra emlékeztető ciril feliratra kell rákattintani, majd ott egy oktobap feliratra.
Cryptobit - cím beír, verify, medve forgat, Get reward gombra ráklikkel, 6 Doge a zsebedben.
Originaljack - cím beír, kapcsa bepipál, az alsó get reward gomb az igazi.
Seadogecoin - 4 Coint lehet vele összekattintgatni, a Claim gombbal lehet lehívni.
Likeforbitcoinfree - Kissé ronda oldal, de fizet 2 Dogecoint, akár 2 percenként.
Bluesatoshi - kb 16 óránként egyszer egy nagyobb összeget lehet lehívni a címedre.
Earndoge - 2 percenként 2 coin, ronda oldal ez is.
Winterdoge - fél óránként lehet coint lehívni.
Dogelife - Baw apec helyre megy a Dogecoin címed, megvárod a visszaszámlálst, és a $$$$ gombbal pedig lehívod az összeget.
Freedoge - egyszerű kapcsa, eléggé sallangmentes oldal.
Fdoge - 30 percenként hívható le Coin.
 

 

Hogy lehet praktikusan kereskedni a Dogecoinokkal?

coinvesz.png Rengeteg helyen elfogadják a Dogecoint közvetlenül (google), illetve át lehet őket különböző banki szolgáltatásokkal pénzre is váltani (ilyet inkább nem linkelek, a te felelősséged, hogy biztonságos oldalt találj), illetve pénzért venni is lehet. A Dogecoint eladni kívánókat óvatosságra inteném Paypalon, mert könnyen előfordulhat, hogy átverés áldozatai lesznek azok, akik magánúton eladják a Coinjaikat (visszainkasszáltatják a pénzt). Sajnos a paypal nagyon korrupt - inkább banki utalás, vagy készpénz révén javaslom eladni a Dogecoinokat. 

 

  

 

Miért pont Dogecoin?

A rengeteg féle (több száz) Coin közül a Dogecoin tűnik a legjobb választásnak. Bár az egész Dogecoin egy könnyed, vicces virtuális pénznek indult, mára mégis ebben bonyolítják a legtöbb üzletet az összes Coin közül. A Dogecoin titka az, hogy míg a legtöbb Coinból egy fixen kibányászható összeg áll rendelkezésre, a Dogecoin száma nincs limitálva, hanem évente fixen 5,256 milliárd Coin kerül forgalomba. Mivel a Bitcoin, vagy a Litecoin tehát egy felülről korlátos Coin, emiatt az emberek tartogatják, gyűjtögetik és szinte alig költik, ami hosszú távon folyamatosan csökkenti a kereskedelmi hajlandóságot, és lényegében értéktelenné változtatja ezeket a pénzeket. A Dogecoinnál ilyen probléma nincs, mert az állandó friss pénzbeáramlás lehetővé teszi a belépést minden újonnan belépni kívánó ember számára, és mivel nincs deflációs hatás, az emberek nyugodtan kereskednek Dogecoinban, mint minden valódi pénznemmel.

  

 

Lenyomozható a Dogecoin?

Lenyomozható, ha valaki *nagyon* le akarja nyomozni, hisz a címek tulajdonosai gyakran kiírják a címeiket az internetre, és nyilvános, hogy melyik címről ki-mikor küld pénzt, és hova. A Dogecoinnal viszont még nem merült fel, hogy olyan illegális üzelmek finanszírozására használnák, mint mondjuk a Bitcoint.

 

 

Ellopható a Dogecoin?

Ha valaki megszerzi a walleted, és a walletedjelszavát, akkor ellopható. Ez történhet úgy is, hogy egy vírus települ a gépedre, ami ellopja a wallet.dat fájlod, és a jelszavadat keyloggerrel megszerzi. Történhet a lopás prózaibb módon is: valakinek elküldöd, és átver, mert az ellenszolgáltatást nem teljesíti. Ez esetben utána már nem tudod visszaszerezni a Coinod, a tranzakciók nem reverzibilisek. Mindig csak megbízható partnerrel kereskedj! Sose küldj nagy tételben Coint!

 

 

Papírpénz nyomtatható Dogecoinból?

Igen, nyomtatható papírpénz belőle, viszont ekkor a nyilvános kulcsod is kinyomtatásra kerül, amit leolvasva a papírról bárki leemelhet. Bizonyos esetekben persze praktikus lehet a papír Dogecoin, de komoly kereskedelemre nem alkalmas.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerilgfx.blog.hu/api/trackback/id/tr678167878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása