Geri blogja

Tisztelt látogató!
Ez a blog 2017 óta átmenetileg szünetel!

Friss topikok

Bejegyzések

Én Kicsi Pónim: a feminista Észak-Korea

2016.03.24. 18:11 Gerilgfx

 

mlp.jpgVégre rávettem magam, hogy a már évek óta köztudatban élő Én kicsi pónim: Varázslatos barátság (My Little Pony: Friendship is Magic) szériát megnézzem. Állítólag ezt a sorozatot az eredeti célközönséggel ellentétben főleg egészséges, kifejlett, fiatal felnőtt férfiak nézik. Miután megnéztem másfél évadot, ezt alá tudom támasztani: valóban rendkívül szórakoztató, kb ilyen South Park varázspónikkal. Mint filmsorozat, valóban az elmúlt 10 év egyik legjobb sorozata minden szempontból, ebbéli vonatkozásában nem is szeretném megkérdőjelezni. Viszont a politikai kritizmusom most is aktív volt, és több érdekességet sikerült megfigyelnem a film kapcsán. A felszín alatt az Én Pici Pónim politikai rendszere rendkívül mélyen, és részletesen ki van dolgozva, helyenként pedig elrejtett utalások, közvetett információk révén.

 

 

 

equestrian_map_by_toothlessandhiccup-d547wzh.png

 

 

Equestriaáról nagyvonalakban

A film Equestria államban játszódik, amely egy polgárháború romjain született meg, a korábban háborúskodó Földi pónik, a Pegazusok, és az Unikornisok szövetségéből, úgymond megpecsételve a békét. Equestria kiterjedését nem ismerjük, de valószínűleg egy meghatározó állam, legalább 20-100 várost és falut magában foglal, az ország mérete legalább 40*40 kilóméter. Az állam néhány száz éve létezik, államformája királyság, amelyet -érdekesmódon királynő helyett - a hercegnő irányít. Nem ismert, hogy Equestria független állam -e, ám a belviszályok jellege alapján Equestria egy teljesen független, szuverén állam.

 

 

 

Az Equestriai államapparátus

Equestira nem egy demokratikus állam, választások egyáltalán nincsenek, gazdasága kb az európai unió gazdaságára hasonlító szocializmus, az alsóbb szinteken viszonylagos kapitalista elemekkel ötvözve. A hercegnőt nem választják, a hatalom öröklődő, kemény leszámolások útján lehet csak megszerezni. A hercegnőnek istenkirályoknak kijáró tisztelet jár, az uralkodói ,,kaszt'' élettartama jóval több, mint az átlagos póniknak (legalább 1000, esetleg több ezer év, mert a hercegnő még Smith nagyi leánykorában is pont olyan fiatal volt, mint ma).

tumblr_mdfd2h6rs71rthxy9o1_500.gif

A hercegnő igazgatja az alsóbb, és felsőbb szinteket is, közvetlen beleszólása van az oktatásba olyan szinten, hogy közvetlenül eldöntheti, ki, és milyen szakon tanulhat, milyen állami munkát végezhet (pl Twillight Sparkle életútja). A hercegnő elszámolással az állam ügyeiről senkinek sem tartozik. Leváltani nem lehet, uralma addig tart, amíg le nem taszítják a trónról.

 

 

Az Equestriai hadsereg és erőszakszervezetek

Equestira úgyevezett biztonsági őrökkel rendelkezik, amelyekkel a fontosabb személyeket, és objektumokat őrzik, de reguláris hadserege feltehetően nincs. A bíró, az ügyész, és a büntetésvégrehajtó a hercegnő egy személyben. Csak a súlyos bűnöket szankcionálják, pl. az árulást, de gyakorlatilag minden bűntett fölött szemet huny a társadalom. Halálbüntetés nincs, de azzal felérő büntetések igen (pl szoborba fagyasztás örök időkre, holdba fagyasztás ezer évre).

 

 

Az Equestriai gazdaság

ttvg5zs.png

Ponyvillnek, amely egy közepes méretű falu Equestriában, van legalább egy kórháza, és legalább egy nyomdája, amelyet az egyik iskola gyerekei vezetnek. Ezen felül kapcsolódik a faluhoz egy magántulajdonban lévő almatermelő majorság, ahol almát, almássüteményeket, almalevet, és más almás életeket állítanak elő, és árulnak Equestria-szerte. Equestria rendelkezik vasútvonallal, cseresznyetermelő majorsággal, egyszerűbb gyárakkal, és csatornahálózattal is, a ruhaipart helyi szabók vezetik. A kisvállalkozók feltehetően adómentesek, ugyanakkor a társadalom széles rétegei számára ellenszenvesek, szinte kulák-szintű státuszban vannak, bár a hercegnőnek eszében sincs fellépni ellenük. A társadalmuk a fenntarthatóság szélén egyensúlyoz, az ipar tulajdonképpen nincs gépesítve, gyakori, hogy már azokat a termékeket sem lehet kapni, amiket Equestrián belül más falvakban állítanak elő, és akkor felszöknek az árak. Könyvekből, és más javakból már egy az egyben behozatalra szorulnak, egy-egy könyvért a pónik akár lopni is hajlandóak, az állami könyvtár közvetlenül a hercegnő irányítása alatt áll, amit erősen őriznek, így felvetül a cenzúta gyanúja.

 

 

 

Az Equestriai technológia

Equestriában nincs villanyáram, sem gépesítés. Mindent kézi erővel működtetnek, még a vasutas kocsikat is Pónik húzzák. Nem ismert, hogy az Equestriaiak életükben egyáltalán találkoztak -e már az elektromos árammal, a komolyabb technológiát igénylő termékeik feltehetően külföldről származnak, de elektromos árammal, vagy benzinnel működő gyakorlatilag közöttük, hisz az Equestriában nem elérhető.

pony_powered_train_s1e21.png

Equestria megalapítása óta lényegében nem volt képes technológiai fejlődésre, még írógépet sem sikerült szerezniük, madártollakkal írnak, áram hiányában sem digitális, sem semmilyen analóg adattovábbítási módszer a lakosság számára nincs, bár legalább egy távíróvonal áthúzódik Equestrián, ezt Equestriát elnézve inkább külföldi államokat köt össze, és azért cserébe, hogy áthúzták a területén, az Equestriai postahivatal is használhtaja kommunikációra. A mezőgazdaság teljesen kézi erővel dolgozik, ha véletlenül technológia jelenik meg (pl almaszüretelő-gép), azt kizárólag messziről érkezett salesmenek hozzák, de Equestria fejletlen infrastruktúrájának ls gazdaságának keretei között nem üzemeltethető. Equestria technológiai lemaradása több száz év. 

 

 

Equestira és az esélyegyenlőség

Equestira elitje szinte kizárólag nőstény pónikból áll, a férfi pónik csak elvétve, dísznek vannak jelen. Minden fontosabb funkciót nők töltenek be. A férfi pónik általában nehéz fizikai munkát végeznek: igavonó állatként, alárendelt szerepben találkozhatunk velük, szociális hálójuk gyakorlatilag nincs, a legtöbb fiatal fiú pónin testi elváltozások, és súlyos mentális problémák figyelhetőek meg, öreg férfi pónival egyáltalán nem lehet találkozni, de férfi pónik húzzák a vasutat, közlekedési eszközöket.

fluttershy_nervously_wandering_ponyville_s5e21.png

Közösségi életben férfi pónik gyakorlatilag nem vesznek részt, az iskolai jelenlétük sem nagyobb a szűkségesnél. Equestira lakosságának körülbelül háromnegyede - kilenctizede nőnemű annak ellenére, hogy a kórházi snittek szerint egyenlő számban születnek a férfi és nőnemű pónik. A hímnemű élőlények (pónik, és más állatok) egy komoly része gyakorlatilag házi rabszolgaként, ,,háziállatként'' van kiutalva a hercegnő által kedvelt pónikhoz, a hercegnő tehát úgy is honorálja a hűségüket, hogy férfihez juttatja őket. Nem ismert, hogy inkább azért van kevés férfi póni, mert a szociális háló hiánya miatt, vagy a rabszolga életmód miatt nagyobb a halálozás, vagy mert inkább más államokba mennek -e, és nem ismert az sem, hogy Equestria átlagos állampolgárai egyáltalán elhagyhatják -e országuk határait. Tulajdonképp a legtöbb póni valamilyen mentális zavarban szenved, pszichológiai ellátásnak nyomát sem látjuk. Világlátásukat megmagyarázná az, ha valamilyen pszichoaktív szereket, drogokat fogyasztanának.

 

Az Equestriai propaganda

 

A hercegnő nem különösebben foglalkozik a propagandával, a szűkséges szinten tartja. Amikor propagandáról van szó, akkor nem drága a technológia: arra már hirtelen valahonnét volt pénz, hogy legyen Equestriát magasztáló filmtekercs, amit aztán lehet vetíteni az állampolgároknak. A színházakban főleg Equestriát dicsőítő színdarabokat adnak elő. A hercegnő mindig nagyon barátságos a kegyeltjeivel, cserébe ezt-azt el kell simítani, és elvárja a brutális fellépést, ha a hatalma veszélybe kerül. A kegyeltek cserébe lakhatást, állást, oktatást kapnak. Az átlagos állampolgár nem ismeri a világot, még a környező országok nevein túlmenően sem, a távolabbi vidékek egyszerűen ismeretlen országoknak számítanak. Sosem próbálták őket felfedezni, vagy atlaszba összeállítani. Az equestriaiak szemében Equestria a föld legjelentősebb állama, Canterlot, a főváros pedig a világ közepe, jóllehet, gyakorlatilag a palotán kívül nincs más említésre méltó nevezetesség a városban, és a lakók is főként az egymás zsebében való kotorászással, és sznobos pózolgatással vannak elfoglalva. 

rainbows_are_magic_by_theshadowstone-d7wpgjj.png

 

 

 

Összefoglalva:

 

54caf85f64ec0_north-korea-monument.jpgEquistria a beteljesült feminista mini-európa: egy diktatúra, egy tekintélyelvű rezsim, ahol a technológiai fejlődés évszázadokkal ezelőtt lelassult, majd végül teljesen megállt. A demokratikus értékek fokozatosan felszámolásra kerültek, és az állam az évek során egyre inkább diktatúrává vált.

A külföldi cikkek megfizethetetlenek, a korábbi javak leamortizálódása után a termelés kézi erővel folyik, termelőipar gyakorlatilag nincs, a külföldi kulturális javak beszerezhetetlenek, helyiek pedig nincsenek. A fontosabb pozíciókat kizárólag nők töltik be, a gazdaság szocialista tervgazdaság. Az egyetlen ok, amiért a szomszédaik nem semmisítik meg őket, az az, hogy Equestria lakossága a szomszédos országok keverékje, a békéjük zálloga, és egy Equestria elleni hadművelet világháborút eszkalálna. 

A földi pónik felfoghatók a parasztság szinonímájaként. Az unikornisok, akik képesek varázsolni, és állandóan azt a pár darab varázskönyvet bújják, pedig felfoghatóak az értelmiségnek, a pegazusok (szárnyas pónik) pedig a munkásosztálynak. Ha az európer mozgalmak, a szocializmus, és a feminizmus sikerre viszik a harcukat, a társadalmunk így fog kinézni, persze ezt mi nem hagyhatjuk.

Ettél még a My Little Pony egy jó animációs film, de sokkal inkább kell társadalomkritikaként felfogni, mint ahogy elsőre tűnik. Érdemes rá időt szánni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerilgfx.blog.hu/api/trackback/id/tr208523482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása