Geri blogja

Tisztelt látogató!
Ez a blog 2017 óta átmenetileg szünetel!

Friss topikok

Bejegyzések

Kárpátalja bukása

2014.07.31. 18:21 Gerilgfx

Magyarország katonai költségvetése körülbelül akkora, mint Izrael államé, és mindig is körülbelül akkora volt.

 

Izraelben ebből a pénzből vásároltak 100-120 db modern vadászgépet, felépítettek vadászgépgyárakat, és saját fejlesztésű vadászgépeket gyártottak, a hozzájuk szűkséges több ezer darab rakétát, bombát megvásárolták, legyártották. 

Mi lízingeltünk 14 db olyan repülőgépet, amelyek éles harcban sosem bizonyítottak, és amelyekhez van kb 200 db rakéta összesen. 

 

Izraelben ebből a pénzből gyártottak 100-200 közötti, nem ismert számosságú atombombát.

Mi nem gyártottunk egy darab atombombát sem, mert az erre a célra beültett csókosok alkalmatlanok voltak erre a feladatra.

 

Izraelben képítettek egy olyan rakéta és légvédelmi rendszert, amely képes az egész ország légterét 90-95%-os hatásfokkal megvédeni (vaskupola).

Mi vettünk Franciaországtól egy olyan légvédelmi rendszert, amelynek találati aránya a legkedvezőbb tesztek szerint is 5-15% körül mozog, és mindösszesen néhány száz légvédelmi rakétából áll.

 

Izrael 140 ezer állandó katonát tart el, és 3 MILLIÓ behívható sorkatonát tudnak fegyverekkel, felszereléssel, élelemmel azonnal ellátni.

Mi ebből a pénzből kb 20 ezer katonát tudunk eltartani, amelyből 13 ezer nem is katona, hanem hivatalnok, katonazenész, vagy épp a barakkot takarítja, és amelyek vizsgafeladatként lőttek 3 alkalommal.

 

Izraelben mindent összevetve körülbelül 65%-os adó van.
Nálunk körülbelül 80%-os.

 

Ukrajnai ismerősöm most írt rám. Azt mondta, az Ukrán kormány autoritása gyakorlatilag megszűnt, és a kontroll összeomlott Kárpátalján. Azért a magyar fiatalok kárpátaljai kényszersorozására mégis van erőforrásuk még. Mi mégsem tudunk mit tenni. A hadsereg nem tud mit tenni, a hírszerzés nem tud mit tenni, a titkosszolgálatok nem tudnak mit tenni, mert akkora költségvetésből, amelyből egy másik állam a világ 6. legerősebb hadseregét felépítette, mi 40 db tankot tudtunk csak üzemeltetni, és etetni 700 ezer közalkalmazott, akikről senki nem tudja, hogy mit csinálnak, akiket a 80%-os adónból etetütnk, amit ha nem fizetsz, felfegyverzett kommandósok vágnak ki a házadból. 700ezer közalkalmazott, ennyi van Romániában is, kétszer ennyi emberre úgy, hogy nekik még vadászgépgyáruk, fegyvergyáruk is van.

A 700 ezer közalkalmazottunk nem tett értünk mást a demokráciánk 25 éve alatt, mint biztosította számunkra a létezésük becses tényét, és a terror légkörét, ami elől menekül a magyar fiatalság.

A Fidesz nem képvisel minket. Az Európai Unió nem képvisel minket. 700 ezer közalkalmazottunk, hadseregünk, államapparátusunk nem képvisel minket. Éppen ellenkezőleg: a mi létezésünk célja az az, hogy meghaljunk értük.

Az új Trianon már elkezdődött. Ma elbuktuk Kárpátalja nyugati felét. 100 év után ismét.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerilgfx.blog.hu/api/trackback/id/tr396562951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Vilmos (törölt) · http://eszakiszomszed.blog.hu/ 2014.08.07. 18:58:53

A katonai költségvetés számszerűleg, abszolút számokban akkora, mint Magyarországé, vagy GDP arányosan? Semmit nem tudok sem Izrael, sem Magyarország katonai költségeiről, de ezek a számok biztos, hogy valósak?

Gerilgfx 2014.08.08. 03:54:55

sajnos csak GDP arányosan ismerem a számokat, és egzakt számok erről nem állnak rendelkezésre sehol, csak nagyvonalúan belengetett milliárdok.

ebben a pillanatban izrael kb 8x annyit költ a hadseregére, mint mi. ők kb a gdp 5-7%-át, mi pedig kb <1%-át (az ő gdpjük valamivel nagyobb). jelen pillanatban tehát izrael jelentősen többet költ

DE

amikor izrael az atombombákat készítette, akkor a jelenleginél jóval szegényebb ország volt, olyan 10-20% körüli katonai büdzsével, és a lakossága is csak fele akkora volt, mint magyarországé (1980 körül az izraeliek még nálunk is csórobbak voltak, a gdpjük fele akkora volt, mint nekünk). akkoriban mi olyan kb 5%-ot költöttünk a hadseregre.

összességében lehetséges, sőt, valószínű, hogy ha egészen konkrétak akarunk lenni, és az elmúlt 50 évet alapul venni (hisz nem most hozták létre a hadsereget egyik percről a másikra ők sem), hogy izrael nem ugyanannyi pénzből hozta létre ezt a brutális arzenált, amit, hanem hozzánk képest 2x-3x-4x-5x annyi pénzből.

szóval ha pontosak akarunk lenni, nem ugyanannyiból, de itt a lényeg inkább a nagyságrendek, nem a konkrét szám.

ugyanannyi pénzből (szóval oké, nem ugyanannyiból, hanem 2x annyiból, 3x, 4x annyiból) mindenből olyan 50x-500x annyi van nekik (emberből mondjuk pont nem, dehát a populációjuk kevesebb, mint nekünk).

szóval lényegében nekünk, hogyha az izraelhez hasonló hatékonysággal költöttük volna a pénzünket, a következő kellene, hogy legyen:

-14 helyett 150 vadászgép
-0 helyett 10 tengeralattjáró és 40 hajó (oké, mondjuk az alföldre minek)
-x helyett x+20-50 atombomba
-40 helyett 1000 tank

lényegében ennek megfelelő mennyiségű pénzt lopott el tőlünk a hadsereg vezetése az elmúlt években.

M. Vilmos (törölt) · http://eszakiszomszed.blog.hu/ 2014.08.16. 20:27:46

@Gerilgfx: Oké, köszönöm a választ. Mindenesetre a közpénz elherdálása nem csak a hadseregnél figyelhető meg.

Gerilgfx 2014.08.19. 02:13:30

@M. Vilmos: nekem mindig ezen a 700ezer közalkalmazotton akad fenn a tekintetem. ebből 600ezernek nem feltétlenül kellene holnaptól dolgozni menni.

Gerilgfx 2014.12.13. 01:05:14

ja, amúgy közben amit izraelről írtam, outdated, ELVILEG brutálisan csökkentették az adókat az elmúlt években.

Go Jóska 2016.09.19. 15:00:51

Ha belegondolunk, Magyarországnak Mohácstól kezdve minden tragédiája a saját, vagyis, a felelős pozícióban lévők balfaszságán és/vagy aljas kapzsiságán múlott.
Mohácsot nem kell magyarázni, tanítják történelemórán.
Trianon: ad1: a háború alatt nekünk is lehetőségünk lett volna átállni, nemcsak a szomszédainknak
ad2: Károlyiék egyszerűen lefegyverezték az országot, és megtiltottak minden ellenállást. Még a románverő hadsereggel a háta mögött a segítségét fölajánló Mackensent is letartóztatták. Lényegében egy lefogott, hátrakötött kezű nemzetet aláztak porig a kedves szomszédok. Szinte puskalövés nélkül foglalták el azt az országot, amely a háború alatt mindenütt vitézül helytállt. Az Őrvidéken, ahol volt ellenállás, mindjárt sikerült engedményeket kicsikarni.
A két háború között, valamivel értelmesebb politika mellett, sikerült elérni egyet-mást, aztán sikerült azt ismét elbalfaszkodni az őrült russzofóbiával (az oroszok is fölajánlottak további területeket csupán a semlegességért cserébe), a háborúba való teljesen fölösleges belépéssel és a hadsereg fölmorzsolásával a Donnál, majd a teljesen elfuserált kiugrási kísérlettel.
A komcsi érában, a Rákosi-kor őrültsége után sikerült létrehozni egy egészen működőképes gazdaságot, de mindezt tönkretette, hogy egy teljesen alkalmatlan embert tettek a jegybank élére, akinek sikerült mindig úgy forgatnia az államadósságot, hogy a mostani devizahitelekhez hasonló módon megtöbbszöröződjön.
És jött a rendszerváltás, ami fölér egy második trianonnal, hiszen mindent sikerült tönkretenni, ami még működött. Az akkori, "hű de hatalmas" államadósság mára megnégyszereződött, úgy, hogy még az államvagyon is elveszett.
'91-ben még volt hadseregünk, visszaszerezhettük volna a Vajdaságot. A szerbek tartottak is a támadástól, nem feltételezték, hogy annyira balfasz a kormányunk, amennyire. Míg Dél-Magyarországon áthallatszott a puskaropogás, időnként még a határon is átlőttek, még Barcsra is leesett egy klaszter-bomba, Budapesten azzal voltak elfoglalva, hogy legyen-e korona a címren, meg, hogy lehetőleg ne legyen emléknap június 4-e, nehogy megsértsük a hiperérzékeny szomszédainkat. Meg, hogy siessünk elismerni az újonnan létrejött Szlovákiát. (A Dunát meg hagyták elterelni, a határt sem módosították, pedig az hivatalosan a Duna vonala, Bős-Nagymarosból hasznunk is lehetett volna, de ehelyett inkább ráfizettünk.) Még '98-körül, amikor a NATO beavatkozott, akkor is kínálkozott egy alkalom, azzal se éltünk.
Most meg itt van Kárpátalja, egy újabb kihagyott ziccer, igaz, ahogy írtad, már hadseregünk sincs, amivel elfoglalhatnánk. A NATO azt várná el a tagországoktól, hogy a GDP 2%-át költsék a hadseregre. Ezt egyedül a balti államok teljesítik, mert ők fosnak az oroszoktól. De Magyarország még a többi tagországtól is nagyon el van maradva mind a hadikiadások mennyiségében, mind azok felhasználásában.

Gerilgfx 2016.09.20. 20:37:12

@Go Jóska: tulképp ha 2%-ot költenénk hadseregre, az sem érne semmit, mert azt is ellopnák. szerintem itt nem pénzügyi jellegű a probléma, hanem egyszerűen a kompetencia, a tehetség, a tudás, a tenni akarás, az elhivatottság, az IQ, a józan ész, és mindezek összessége hiányzik.

az államadósság fogalma pedig egy álca, egy álca, amellyel az államapparátus lényegében megpróbálja elterelni a figyelmet a valós problémákról. ha kérdezik, hogy miért ilyen gerincig romlott, tehetetlen, telhetetlen, működésképtelen, fejlődésre képtelen, akkor mutogatják, hogy tessék, itt az államadósság, micsoda brutális számok, ennyivel tartozunk ,,valakiknek'', ez valamiféle homályos ,,hitel'', amivel ,,valakik'' eladósították az országot, és ezért szar minden.

nos, nem. az államadósság nem ez.
leegyszerűsítve, teljesen tudománytalanul elmondva:

az államadósság nem hitel, persze van közte valamilyen szinten hitel is. képzeljük el, hogy szarik a hivatalnok a kényelmes, jól fűtött hivatalban. nagyon büdöset szart, de hopp, elfogyott a WC papír, meg a légfrissítő is - újat kell venni. ekkor keletkezik az államadósság a WC papír és a légfrissítő értékében, tehát a wc papír, és a légfrissítő mostantól államadósság. meg persze a hivatalba bekötött áram, gáz, víz, számítógép, nyomtató, papír, alkalmazott bére, rendőr fegyverébe a töltény, stb.

államadósság tehát olyan formában, ahogy propagálják, nem létezik. az államadósság nem valamiféle homályos hitel (valamilyen minimális szinten persze van benne hitel is), hanem egy ki nem fizetett számla azért, hogy valami állami kókler valahol beleszart a wc-be. minnél nagyobb az állam, annál nagyobb az államadósság, és annál nagyobb az adó. tulajdonképpen amekkora az adó (80%), akkora szokott lenni az államadósság (80%), legalábbis ha egyensúlyi állapotban van a gazdaság, de természetesen ez nem törvényszerű, ettől bármikor el lehet térni. ha nincs állam, akkor nincs államadósság sem. ha az állam által elszart pénz nagyobb, mint a gazdaság termelékenysége, akkor az államadósság nagyobb 100%-nál.

az államadósságot tehát nem lehet visszafizetni, mert az NEM egy hitel, hanem az államapparátus fogyasztása az államadósság maga. külföldnek devizában fizetett hományos kölcsönvisszafizetések nem léteznek, a költségvetésben ilyenek nem szerepelnek.

Go Jóska 2016.09.21. 00:46:46

@Gerilgfx: Hát az államadósság fogalmát azt nagyon rosszul tudod. Én se vagyok közgazdász, de azért na...
Kifizetetlen számla? Az állami intézmények a legjobb megbízók egy vállalkozónak, nem nagyon marad ott kifizetetlen számla. Egy hivatal nem tudja eljátszani, hogy csődöt jelent, aztán a jó helyre félretett tőkéből már másnap új néven üzemel tovább.
Az államadósság nagyrészt hitel. Vagy államkötvényből - ez a jobbik eset, mert akkor az állam szabja meg az eladósodásának feltételeit; vagy valami, ki tudja milyen nemzetközi szervezetektől felvett hitel. És a legszebb: a pénznyomással is adósság keletkezik. A Nemzeti Bank nyomja a pénzt, és mint hitelt, kamatra bocsátja az állam rendelkezésére. Hogy a kamatot kinek kell fizetni? Jó kérdés.

Hogy mekkora az államapparátus, és, hogy az állam hogy gazdálkodik a vagyonával, az közvetlenül nem határozza meg az államadósságot. Közvetve persze igen, mert, ha rosszul gazdálkodik, akkor ugyebár többet költ, mint amennyit be tud szedni, és ezt hitelből kell fedezni.

Ajánlom tanulmányozásra a következőt: www.economist.com/content/global_debt_clock/

(Ja igen, és tévedtem az államadósságunk mértékével kapcsolatban, mert már 120 milliárd dollár fölött van, tehát nem megnégyszerereződött, hanem meghatszorozódott a '89-es 20 milliárd. Érdekes, hogy még 2005-höz képest is megduplázódott mára.)

Gerilgfx 2016.09.21. 05:09:13

@Go Jóska:

,,Én se vagyok közgazdász, de azért na...''

zeitgeist videókat nézegetni tényleg nem közgazdászat :P ami ott elhangzik, a magyar gazdaság számára amúgysem releváns.

,,Az állami intézmények a legjobb megbízók egy vállalkozónak, nem nagyon marad ott kifizetetlen számla. ''

maga a wc papír az adósság. maga a wc papír a ki nem fizetett számla. ki kell fizetni, mert máshogyan nincs wc papír. ezt hívják államadósságnak. tehát az állam számára keletkezik az adósság, amit ki kell fizetni. adós vagy a wc papírral még akkor is, ha lendületből egy forint feliratú papírfecnit odaadtál érte, mert az alá a fedezetet is ki kell termelni.

,,A Nemzeti Bank nyomja a pénzt, és mint hitelt, kamatra bocsátja az állam rendelkezésére.''

nemzeti bank = magyar állam, vezetőségét a parlament nevezi ki. hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Nemzeti_Bank ,,A Magyar Nemzeti Bank részvénytársasági formában működik, tulajdonosa (részvényese) a magyar állam.'' ami akkor, oda, annyiért nyomtat pénzt, amikor/akinek/ahova a kormány utasítja.

,,Ajánlom tanulmányozásra a következőt''
random x ország államadóssága y országéval nem hasonlítható össze direktben, mert teljesen más a gazdaságuk

,,Érdekes, hogy még 2005-höz képest is megduplázódott mára.)''
a dollár vesztette el 10 év alatt az értékének kb felét (bár lehet, hogy van az 60-70% is)
süti beállítások módosítása