Geri blogja

Tisztelt látogató!
Ez a blog 2017 óta átmenetileg szünetel!

Friss topikok

Bejegyzések

Európai Unió = Szovjet Unió

2015.01.08. 23:07 Gerilgfx

 

Az Európai Unió és szövetségeseinek működése, formája, ideológiája lényegében megegyezik a hajdani Szovjet Unió működésével. Akik annak idején a Szovjet Uniót támogatták, ma zömében az Európai Unió élharcosai. Az Európai Uniót szervező elvek lényegében megegyeznek a Szovet Unió elvrendszerével, eszmerendszerével. Amellett, hogy mindkét rendszer gazdasági mutatói hasonlóak, hasonló politikát is folytatnak, és a rendszert megroppantó gazdasági problémák gyökerei is megegyeznek, az ezekre adott válaszokkal együtt.

 

Európai Unió Szovjet Unió
Heraldika, elsődleges szimbólum Csillag (kék alap) Csillag (vörös alap)
Támogatások, segélyek Segélyeket, támogatásokat juttat a tagországok számára, melyek forrását önmagaként aposztrofálja, miközben ezek mögött a fedezet a dolgozók brutális mértékű, rejtett vagy nyílt adója. Segélyeket, támogatásokat juttat a tagországok számára, melyek forrását önmagaként aposztrofálja, miközben ezek mögött a fedezet a dolgozók brutális mértékű, rejtett vagy nyílt adója.
Gazdaság Közös gazdasági rendszerbe integrált országok, amelyek minimális önállóságot élveznek, de a központi vezetésnek alá vannak rendelve. Közös gazdasági rendszerbe integrált országok, amelyek minimális önállóságot élveznek, de a központi vezetésnek alá vannak rendelve.
Külpolitika Alapvetően közös külpolitika, kicsi mozgástérrel Alapvetően közös külpolitika, kicsi mozgástérrel
Versenyképesség A gazdasági mutatói a hasonló típusú szuverén országok gazdasági mutatóit egy nagyságrenddel alulmúlják. Folyamatosan lassuló gazdasági növekedés. A gazdasági mutatói a hasonló típusú szuverén országok gazdasági mutatóit egy nagyságrenddel alulmúlják. Folyamatosan lassuló gazdasági növekedés.
Népesedés Eredeti népesség csökkenő népesedési mutatói. Eredeti népesség csökkenő népesedési mutatói.
Közös rendőrség Határokon átívelő számonkérhetőség, hatóságok, fegyveres testületek (pl europol, európai csendőrség) Határokon átívelő számonkérhetőség, hatóságok, fegyveres testületek (tagországokban állomásozó szovjet katonák)
Társadalmi szervezés Szocialista, internacionalista Szocialista, internacionalista
Közalkalmazottak, köztisztviselők Valódi, terméklétrehozó munka háttérbe szorul, mindenki ,,szakért''. Egyre több közalkalmazott, köztisztviselő. Valódi, terméklétrehozó munka háttérbe szorul, mindenki ,,szakért''. Egyre több közalkalmazott, köztisztviselő.
Tagállamok szuverenitása A tagországok demokratikus akarata ellényegtelenedik, a központi döntések felülírják a megválasztott a vezetők, és a népszavazások döntéseit.Elméletben a tagállamok szuverén országok. A tagországok demokratikus akarata ellényegtelenedik, a központi döntések felülírják a megválasztott a vezetők, és a népszavazások döntéseit. Elméletben a tagállamok szuverén országok.
Szólásszabadság A szövetség elleni uszítást büntetik. Nincs szólásszabadság, nincs szabad sajtó. A szövetség elleni uszítást büntetik. Nincs szólásszabadság, nincs szabad sajtó.
Vállalkozók, kisiparosok helyzete A valódi terméklétrehozókat ellehetetlenítik a brutális mértékű adókkal és más módszerekkel - dolgozz inkább a gyárban, az sokkal jobb! A valódi terméklétrehozókat ellehetetlenítik a brutális mértékű adókkal és más módszerekkel - dolgozz inkább a gyárban, az sokkal jobb!
Hatóságik fellépése az államszövetség alapelveivel kapcsolatos kérdésekben A hatóságok fellépése brutális és kegyetlen, a rendszer alapideológiái előbbre valóak akár az emberek élethez való jogainál is. A hatóságok fellépése brutális és kegyetlen, a rendszer alapideológiái előbbre valóak akár az emberek élethez való jogainál is.
Történelem Környékbeli nagyhatalom pusztulása után erősödött meg, mellyel szemben önmagát élesen elhatárolja, kontrasztba állítja, magasztalja. Környékbeli nagyhatalom pusztulása után erősödött meg, mellyel szemben önmagát élesen elhatárolja, kontrasztba állítja, magasztalja.
Szexualitás Bizonyos szexuális magatartásformák abnormális mértékű méltatása, más abnormális szexuális magatartásformák abnormális mértékű kriminalizála, üldözése, démonizálása. Bizonyos szexuális magatartásformák abnormális mértékű méltatása, más abnormális szexuális magatartásformák abnormális mértékű kriminalizála, üldözése, démonizálása.
Határok Közös határok, amelyen belül könnyebb mozogni, mint kívülre. Belül a modernek, kívül a maradiak... Közös határok, amelyen belül könnyebb mozogni, mint kívülre. Belül a modernek, kívül a maradiak...
Háborúk Nyílt fegyveres és katonai konfliktusokba belépni vonakodik, nincsenek hadüzenetek, nincsenek háborúk. Hadműveletek vannak, és áldozatok, melyekről eltorzított, vagy semmilyen információt nem kapunk. Nyílt fegyveres és katonai konfliktusokba belépni vonakodik, nincsenek hadüzenetek, nincsenek háborúk. Hadműveletek vannak, és áldozatok, melyekről eltorzított, vagy semmilyen információt nem kapunk.
Lojalitás Az országok vezetői az unióhoz lojálisak, nem a néphez. Az országok vezetői az unióhoz lojálisak, nem a néphez.
Pénz Közös pénznem Közös pénznem
Felsővezetés A felsővezetés nem rendelkezik semmilyen demokratikus legtimációval, az átlagember nem is hallott róluk soha. A felsővezetés nem rendelkezik semmilyen demokratikus legtimációval, az átlagember nem is hallott róluk soha.

 

Megjegyzés: Az Európai Uniós tagságunk ténye tíz éve alatt személyenként 3-6 millió forintba került (forrás: GDP). Ebbe már bele vannak számolva az úgynevezett európai uniós támogatások is.

fat_imperialism.jpg

 

Videó: a fény elpusztítja az imperialista óriásokat. A világosság mindig győzedelmeskedik az otthonokat leromboló elnyomó terror ellen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerilgfx.blog.hu/api/trackback/id/tr357054951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 05:44:35

Sosem voltak szuverén országok a SZU tagállamai. S vezetőiket sosem választotta a nép demokratikusan.

Gerilgfx 2015.01.09. 11:19:19

@maxval bircaman szerkesztő: így van, de a propaganda szintjén sztálin is nagy demokrata volt :D

Budhai 2015.01.09. 17:23:45

@Gerilgfx: Módszereikben valóban nem volt sok eltérés a komcsik és a kapitalisták között . Egyrészt mert a "kommunizmus"(valójában csak a szocializmusig jutottunk) ugyebár a kapitalista világrendben született , ezért idő kellet míg sikerült kidolgozni a saját módszereiket . Másrészt meg ami jól működött logikus volt megtartani.
Lássuk inkább a különbségeket . A szocializmus a valaha létezett legnagyobb társadalmi egyenlőséget valósította meg . A Párt legfelsőbb körei , az értelmiségi/vállalkozói körök tiszteletdíja közelített a prolik béréhez . Egyik másik élmunkás több fizetést/juttatást kapott mint Kádár János. A szocializmusban a proli NEM azt jelentette ,hogy szegény!
Másik nagy különbség a gazdaság alapja . A komcsik munkaalapú társadalmat hoztak létre , vagyis nem voltak áldozatai a növekedésnek . Ezzel szemben a kapitalisták gazdasága más népek kizsákmányolásra/gyarmatosítására épül. Illetve a "pénzteremtésre" . A mai monetáris pénzrendszer gyakorlatilag egy nagy átverés . A monetáris pénz mögött semmiféle érték sincs ,annyit ér amennyit a titokzatos befektetők mondanak . A 13. században a templomos lovagokat ugyanezért a csalásért máglyán égették el.
Összefoglalva : A komcsik létrehoztak egy igazságosságra törekvő munkalapú társadalmat(nem fosztottak ki más nemzeteket) ahol a lehető legkisebb volt a társadalmi osztályok közti különbség .
A kapitalisták tökélyre fejlesztették a gyarmatosítást és a gazdasági bűnözést miközben elképzelhetetlen különbséget alakítottak ki az egyének/osztályok között . Ha nem láttok különbséget Kádár elvtárs és a Rothschildok/Rockefellerek között.....hát akkor legfinomabban mondva aligha büszke rátok a jó Isten :) .

Gerilgfx 2015.01.09. 17:39:10

@Budhai: minden népszerű gazdasági, társadalmi, filozófiai rendszernek vannak előnyei, és vannak hátrányai. az európai unió ettől függetlenül a szovjet unió negatívumainak reinkarnációja, az egyetlen lényei különbség, hogy a piros zászlót kékre cserélték.

amúgy, most is van élkapitalista, aki többet keres orbánnál, de az, hogy mindenkinek legyen egyforma bére, hülyeség. twice.hu/vilag/mindenkit-megbuktatott-egy-amerikai-tanar

Budhai 2015.01.09. 20:33:27

@Gerilgfx: Az emberek közti különbséget nem vitatom . Az egészséges verseny szellem létezett a szocializmusban is .A társadalmi osztályok közti különbségek viszont igazságtalanok . A szakemberek(prolik) munkája ugyanannyit ér mint az értelmiségé . De mivel az értelmiség veszít némi időt a tanulmányai alatt , esetleg valóban nagyobb elvárásokkal/felelősséggel szembesül kapjon többet . Most egy orvos kap 400 ezret a kőműves meg 120 ezret .Ez mindössze 3x különbségnek tűnik . De ha kivonjuk a megélhetést kiderül ,hogy a kőműves jó esetben 5 ezer forintot tud félretenni havonta addig az orvos 285 ezret. Ez bizony majdnem 30x különbség..... És akkor nem beszéltünk a legfelső osztályról ,az ún "befektetőkről" , tőzsdei "gurukról , stb "vállalkozókról" akik semmi érdemi munkával nem járulnak hozzá a társadalom életéhez , de annál több bajt okoznak . Ők meg ugye naponta ,nem túlzok , milliárdokat szereznek . Megelőzvén ,hogy elkezd védeni a legfelsőbb kasztot , ismét a templomosokra hivatkoznék . Egyik nap ők uraltak mindent és mindenkit , mikor eltűntek kiderült , nem dőlt össze a világ nélkülük. A világnak nincs szüksége efféle Elit uralkodói rétegre . Nem uraságok kellenek hanem vezetők . Haragszom az értelmiségre , mert ők az első védvonala a kapitalizmusnak . És haragszom a prolikra is mert elhiszik magukról ,hogy értéktelenek ! Miközben egyetlen társadalmi osztály létezik ami ha ebben a pillanatban kámforrá válna fel sem tűnne senkinek . A burzsujok !

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.09. 23:15:29

@Budhai:

az 56 után kialakult "magyar modell"-t azért nem tekinteném tipikusnak a keleti táboron belül

nem véletlenül hívták ezt a helyet a legvidámabb barakknak...

ami pedig a béreket illeti:

bekalkuláltad a természetbeni juttatásokat is?

pl. a tanács kiutal a csókosnak egy luxuslakást a Sváb-hegyen meg hasonlók

vagy a csókosnak kreálnak vmi kellemes állást ahol a hobbijának élhet meg effélék

ha ezeket is bekalkulálod akkor a kétségkívül viszonylag élhető kádári Magyarországon is igen jelentős bérkülönbségek voltak

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.09. 23:29:22

@Budhai:

egyébként a szovjet vezetés és a privilegizált monopol-kapitalisták között mindig is felettébb érdekes kapcsolatok voltak...

pl. a 20-as években több száz koncessziót adtak külföldi tőkés társaságoknak a SZU-ban

kb. olyan volt ez mint a mai kínai gyakorlat...

a naagy sztálini ötéves tervek is a pénzéhes külföldi kapitalisták segítségével valósultak meg

pl. a SZU autógyártás a Ford művekkel való kooperációban kezdődött

a szovjet "elektromosítás" eszméletlenül nagy üzlet volt a General Electric-nek

a szovjet acélkohászat modernizálása is jobbára USA cégek segítségével ment végbe

pl. Magnyitogorszk eszméletlen üzlet volt McKee Corporation-nek

A 30-as években az USA gépexport jelentős része egyenesen a SZU-ba ment

hihetetlen biznisz volt ez a nyugati tőkés vállalatoknak

az NKVD adatai szerint 1936-ban több mint 6000 külföldi szakértő dolgozott a SZU-ban

a legtöbben az amerikaiak voltak... fantasztikus béreket kaptak...

A II. vh alatt is rengeteg amerikai támogatás érkezett...

Western Technology and Soviet Economic Development: 1930–1945
archive.org/details/Sutton--Western-Technology-1930-1945

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.09. 23:35:20

@Budhai:

az is vhol felettébb pikáns, ahogy a dzsentri Lenin vezetésével Zürichből és New York-ból - azaz a bankárok fellegváraiból - megindultak a forradalmárok Oroszország felé...

olyan nagy volt a honvágyuk bő egy év otthoni ügyködés után, hogy már 1919-ben összegründolták a Wall Street-i vezérképviseletüket:)

New York/Manhattan - Russian Soviet Government Bureau
en.wikipedia.org/wiki/Russian_Soviet_Government_Bureau#Establishment

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.09. 23:40:47

@Budhai:

és nem mindenki volt olyan mértéktartó mint Kádár

Lenin pl. egyenesen a Kreml-be költözött

Rolls Royce-okat gyűjtött

Vladimir Lenin's Rolls Royce
www.youtube.com/watch?v=OT2WR6Hs6vA

és "dácsaként" lefoglalt magának egy gyönyörű kastélyt Moszkva mellett...

Take a tour of a unique estate, home to all things Lenin
www.youtube.com/watch?v=K0kWGjYTGyo

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.09. 23:46:55

@Gerilgfx:

érdekes a posztod, de ha már mindenképpen párhuzamot akarunk vonni a SZU egy nagyon __primitív__ kollektivista verzió volt:)

egyébként neked is ajánlom a fentebb belinkelt könyvet (Western Technology and Soviet Economic Development), ill. Antoni C Sutton munkásságát:)

en.wikipedia.org/wiki/Antony_C._Sutton

WALL STREET
AND THE
BOLSHEVIK
REVOLUTION
www.voltairenet.org/IMG/pdf/Sutton_Wall_Street_and_the_bolshevik_revolution-5.pdf

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.09. 23:59:06

@Budhai:

bocsi a flood-olásért, de ezt nem tudom kihagyni

ihol lenne neked a francia kastélyban lakó szovjet bankár (ő állt a RUSKOM Bank - azaz a Szovjet Nemzetközi Bank élén a 20-as években... ) aki olyan gazdag volt, hogy egy 254 ikonból álló gyűjteményt ajándékozott a Svéd Nemzeti múzeumnak

ma ez valószínűleg közel egy milliárd dollárt ér...

gáláns ajándék, nem?

Olof Aschberg
en.wikipedia.org/wiki/Olof_Aschberg

felettébb érdekes kapcsolatai voltak a forradalmár-elvtársaknak...

Gerilgfx 2015.01.10. 02:47:12

@Budhai:

az orvosod betegenként 100 forintot kap a TB-ből, meg hozzá minimálbért. épp azért, mert nincs valódi kapitalista verseny az orvosok között, hanem kötelezően a TB rendszer keretei közé be vannak hajtva, szocializálva, úgymond államosítva.

úgyhogy ma lényegében magyarországon nincs működő egészségügy, ha elmész az orvoshoz hátfájással, mire kirandomizálja, hogy daganatod van, már rég áttétes, és mehetsz meghalni.

aztán az önmagukat szocialistának hazudó böszmepártok ezt még be is tetézte azzal, hogy magánbiztosítók alá próbálták behajtani őket :D :D

az általad említett kőművesek meg vállalkozók. na jó, ,,vállalkozók'', mert számlát pont nem ad róla, ha kicserélte az oromléceid 30 ezer+anyagköltségért, de nehogymár az ő kurva anyját vegyük a szánkra, és próbáljuk meg őket is államosítani/biztosítókba hajtani, hogy aztán akkor mostantól kőművesmunkát se lehessen csináltatni ebben az országban.

a kapitalizmus mindig a piac igényeihez idomul, amire igény van, azt kell művelni, azt kell eladni, azok maradjanak fenn, akik jól, hatékonyan, precízen, olcsón, minőségben, tehát piacképes formában tudnak nyújtani egy szolgáltatást, vagy terméket - akik pedig nem, azok ne a többiek munkáján, és az állam pénzén élősködjenek, hanem keressenek maguknak valami más szakmát és munkát.

a kapitalizmus definíciója mindig attól függ, hogy milyen politikai irányultságú az, aki a definíciót használja. pl azt, hogy elsősörban hiteleken alapuljon, azt én sosem mondtam...

én kapitalista vagyok (terméklétrehozó, szolgáltatásnyújtó). és ami most kevés jelentéktelen apró pici dolog az enyém, én azért brutálisan, többszörösen, vérverejtékes munkával megdolgoztam, de persze a ,,demokratikus nemzeti szocialista'' magyar állam, ha tehetné, bizony letörné a végtagjaimat is, hogy gulyást főzzön belőle a sok hivatali szarójának, kényelmes állami munkát végzőnek, mert nekik jár. nekik jár a hivatalban való üldögelés, mert az kurva fontos, 80%-os adót szedni szintúgy.

ez a velünk élő kommunizmus, szocializmus, ami soha nem volt működőképes, és soha nem is lesz az. ez a magyar nép, és az emberiség ellensége, és nem az, hogyha a rubel összeomlása másnapján beslattyogok mondjuk kedélyesen a fillérjeimmel a bankárok közé, átváltok párszáz eurót, aztán pár hét múlva, aztán amikor visszaállt az árfolyam, meg visszaváltom.

hadd ne legyen már azért is az én anyám a kurva, ha az orosz átlagbarom pánikba esik, és akkor kezdi el habzó szájjal eladni a rubelét, amikor épp nem ér semmit, én meg pofátlan módon megveszem.

ha mindent összevetünk, szerintem a történelmi példákból az látszik, hogy a szocializmus, kommunizmus, és bármilyen tetszőleges derivációja nagyságrenddel több kárt, és anyagiakban és emberi életekben mérhető tragédiát okozott a népeknek, amikre rákényszerítették, mint amit a legvadabb, legönzőbb legharácsolóbb kapitalizmus legsötétebb formája valaha is okozni lenne képes.

a kapitalizmus működése (már ha az álomvilágban élő imperialista-hitelalapú-ballib-imf univerzum vágyálom szerű gazdaságvíziójától eltekintünk, ami valójában szintén a kapitalizmus ellensége), akkor a kapitalizmus hasonlít az univerzumunk, a bolygók, a bolygóanyák, a csillagok működésére, és bennük az erőforrások körforgására.

@Last Glacial Maximum: köszönöm a meglátásaidat, egyelőre nem tudom, hogy mikor lesz affinitásom elolvasni az általad linkelt könyvet, de ha lesz is, valószínűleg pár gyors padedown segítségével tudom majd csak futólag analizálni.

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.10. 10:25:45

@Gerilgfx:

istenigazából én is csak __ámulva-bámulva__ kereszthivatkozásokat keresve csemegéztem még eddig belőle

pl. én eddig még életemben nem hallottam arról, hogy a SZU vezetése komplett bányavidékeket adott "gebinbe" a külföldi rabló-kapitalistáknak

és lám ez bizony igaz sztori...

The Harriman Manganese Concession in the
Soviet Union: Lessons for Today
scholarship.law.cornell.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1582&context=clr

Arbitration Bewteen the Lena Goldfields Ltd. and
the Soviet Government
scholarship.law.cornell.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1582&context=clr

Foreign concessions in the USSR
en.wikipedia.org/wiki/Foreign_concessions_in_the_USSR

a "koncessziós időszak" 1930-ig tartott, ekkor a SZU államosította a koncessziókat

az nem teljesen világos számomra, hogy mennyit buktak a külföldi befektetők, de az sem tűnik lehetetlennek, hogy sokan egészen jól jöttek ki a "buliból" elvégre a világválság miatt így is úgy is csődbe mentek volna...

így legalább szovjet államkötvényeket kaptak...

az 1929-től meginduló megalomán SZU iparfejlesztés pedig valóságos __mentőöv__ volt az USA kapitalisták számára, elvégre a válság alatt senki sem akart komplett gyártósorokat vásárolni a válságban fuldokló nyugaton...

az elvtársak meg igen...

Budhai 2015.01.10. 19:41:44

A fronton harcoló katonák is csereberélnek egymással , ettől még nem barátok .
A szocializmus működő képtelensége nem igaz , de ha igaz volna az is csupán annyit bizonyítana ,hogy másként kell csinálni . A valóságban 1973 nyarán az elvtársak elégedetten hátra dőltek és pertut ittak a kapitalizmus bukására . A Yom Kippur/Vietnám háború még ha döntetlennel is végződött bizonyította a kapitalizmus katonai impotenciáját . Az olajválság amennyit ártott(sokat) a kapitalizmusnak annyit segített a kommunizmusnak. A kapitalista országok gazdasági/társadalmi válságban vergődtek ,a gyarmataikon is mindennapossá váltak a felkelések .Miközben a komcsik exponenciálisan erősödtek . Volt okuk ünnepelni 1973-ban a bolsevikoknak. Sajnos mint kiderült korai volt az öröm :( .
A burzsuázia utolsó kétségbeesett kísérletének sikere szerintem még őket magukat is meglepte .
1973-tól a burzsujok szakítottak az ortodox gazdaság politikával és elkezdték szabadjára engedni a mai monetáris pénzrendszert . Ez dióhéjban annyit jelent ,hogy végtelen mennyiségű játékpénzt kezdtek kibocsájtani aminek semmiféle fedezete nem volt. Nem kívánom 10 oldalon keresztül részletezni ezt a trükköt, akit érdekel itt megnézheti : www.youtube.com/watch?v=8-yRNEdl20o
A korlátlan pénzteremtés volt a kezdet . A terv kulcsfigurái az alvó ügynökök voltak akiket most ativáltak . Magyarország a Fekete János (Sötét fedőnevű)ügynök vezényletével kezdte el felvenni a nyugati hiteleket amire abszolút NEM voltunk rászorulva! A szovjetek intése ellenére a szocialista tömb szinte összes országában ugyanez történt .
Sötét fedőnevű "barátunk" 1 milliárd USD-kölcsönből 1989 nyarára 20 milliárd USD adósságot varázsolt . Miközben visszafizettük már közben 30x :D . Ehhez a trükkhöz képest a devizások lehúzása bágátel mutyi.
A szocializmus bukásának kizárólagos oka a kapitalista titkosszolgálatok/bankok példaértékű együttműködése . Semmi más.

Gerilgfx 2015.01.10. 20:19:44

@Last Glacial Maximum: most jut eszembe, hogy ezekkel egy lazán kapcsolódó információt hallottam annak idején, miszerint a második világháború előtt a ruszkik segély formájában komplett gyártósorokat kaptak az usától tankok, repülőgépek gyártásához...

Gerilgfx 2015.01.10. 20:41:08

@Budhai: igen, másként kell csinálni, mondjuk szocializmus nélkül :D a yom kippuri háború egy faji háború volt, tehát a példa szempontjából irreleváns. a vietnami háború pedig azért, mert attól még, hogy egyik ország a másik országot katonailag legyőzi, még nem feltétlenül lesz jobb egyik rendszer a másiknál, főleg úgy, hogy délvietnám egy korrupt, puccsista katonai junta irányítása alatt állt. számos olyan példa is van a történelemben, amikor kapitalista ország kommunista országot győz le, ez önmagában nem mond semmit.

,,Sajnos mint kiderült korai volt az öröm''
Vagy inkább hála istennek. Én nem szívesen másolnám ezt a szöveget feketefehér tévé képernyőjén egy 8 bites, mai áron 700ezer forintos 1 mhz-s számítógép előtt görnyedve kazettára egy lemezújsághoz, hogy aztán két hónap múlva megkaphasd.

persze ha a kommunizmust sikerült volna elérni teljes egészében, akkor se lemezújság, se számítógép, mert senki sem fogja őket se feltalálni, mert mindenki el lesz foglalva a tanács által kirendelt széklábfaragással. de blog.hu biztos, hogy nem lenne.

,,végtelen mennyiségű játékpénzt kezdtek kibocsájtani''
a szocialisták is ezt pont csinálták. talán még annyi gazdasági racionalitása sem volt annak a rendszernek, mint ennek.

,,amire abszolút NEM voltunk rászorulva''

tény, nem voltunk rászorulva a videómagnóra, szintetizátorra, mikrohullámú sütőre, számítógépre, filmekre, magnókra, ruhákra, hisz elvileg kapálhattunk is volna békében egy barlang mellett, ősközösségben, ahol megszűnik a pénz is, mert mi mind egy nagy család vagyunk...

végülis, az európai unióval is csak ez lesz, mert itt sem csinál már senki semmit, nemhogy szintetizátort, videómagnót (na jó, az már elavult, akkor legyen helyette processzor), mikrohullámú sütőt, ruhát, stb, hanem mindenki szakérteni meg pocaklakózni meg államimunkázni meg európaitámogatásost játszani akar a számára kinyomtatott játékpénzzel, a többiek meg a szart is kidolgozzák a belükből, hogy ezek a patkányok vigadozzanak. a kevésbé szerencsésebbek meg csicskáznak a fent említett termékeket előállító kínai, koreai, amerikai tulajdonú üzemekben.

csakhogy ez nem a kapitalizmus, ezt imperializmusnak hívják.

szocializmusnak nevezett változatban - ami valójában általában ugyanúgy imperializmus - persze még ezek sincsenek, csak a barlang, a kapa, meg a krumpli, meg az ügyeletes diktátor képével díszített feketefehér plakát, amit valami távoli országban nyomtattak 20 éve, ezért tilos megrongálni, mert nincs helyette másik.

szerintem egy jól működő, normális valódi kapitalizmus az, ami kell ide, tized ekkora adókkal, tized ennyi köztisztviselővel, egy teljesen szuverén és független országban, szólásszabadsággal, emberi jogokkal, gyarapodó, sokasodó igazi magyar emberekkel, nem pedig ez az európaiaskodó szocialista trágyakupac.

Budhai 2015.01.11. 19:27:47

@Gerilgfx: Kezdjük Glecserrel . A Mikulás valóban létezik/létezett , Patarában született a 3. században . De ,hogy a gazdasági válságban döglődő usa semmiféle segélyt nem küldött Sztálinnak arra egy vödör mérget is bevehetsz . Később a nácik elleni háború végett ,a közvélemény nyomására nyújtott némi támogatást a Szovjetuniónak . De ezek is inkább csak papíron léteznek ,a 90% valahogy sosem ért el a komcsikhoz.

Gerilgfx: Ha neked a szüleid/tanáraid/teljes környezeted úgy mesélték ,hogy a szocializmusban az emberek naphosszat kapáltak , sorban álltak kenyérért vagy széklábat farigcsáltak akkor meg értem ezt a döbbenetes szubjektivitást .
A háborúkat pontosan azért hoztam fel példának mert az a valódi csúcstechnológia . A hadipar . Nem a mikrosütő ,telefon ,légkondi , egyéb csecsebecse . Yomm Kippur háborúban úgy nézett ki a helyzet ,hogy a béna elmaradott kapitalisták először fel sem fogták hova tünt a több száz repülőjük . Mikor meg az éjjelátóval felszerelt tankok támadtak a nyomorultak elemlámpákkal keresték az ellenséges tankokat :) . Kizárólag az arabok bénázása ,Moszad profizmusa mentette(?) meg Palesztinát(Izraelt) .
Abban viszont egyetértek , az erő és az igazság ha köszönő viszonyba is vannak az csak a véletlen műve . Csak azért példálóztam háborúkkal , hogy el ne kezd a tipikus kapitalista demagógiát okádni miszerint : "se lemezújság, se számítógép, mert senki sem fogja őket se feltalálni, mert mindenki el lesz foglalva a tanács által kirendelt széklábfaragással." .
A szocializmus nem csak ,hogy első indításra működött , de a kapitalizmus folyamatos támadása ellenére még fejlődött is . Sok mindenben megelőzték a kapitalizmust . Ami nyilvánvalóan nem a szórakoztatóipar volt , azt elismerem .
"Kapitalizmus folyamatos támadása" : Kétségtelen ,hogy fogalmad sincs itt mire célzok . Segítek . A legősibb birodalmak/nemzetek mint Franciaország , Anglia ,Spanyol királyság , Poroszország , Habsburgok , Magyarok 10 évet sem bírtak semmilyen fronton . Kit erővel ,kit csellel . De mindet 10 év alatt behódoltatták . A Szovjetek voltak az elsők akik Alekszandr Vasziljevics Kolcsak Orosz puccsista legyőzésével elhozták a modern kapitalisták első kudarcát . És utána még jópárat :) .

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.11. 19:34:35

@Budhai:

itt a SZU kapcsán 2005-ös vásárlóerőparitáson számolva 1100 milliárd USD segílyről írnak...

"A program keretében összesen 50,1 milliárd dollár értékű árut szállítottak le. Ebből 31,4 milliárd Nagy-Britannia, 11,3 milliárd a Szovjetunió, 3,2 milliárd Franciaország és 1,6 milliárd dollár Kína részére történő eladás volt. A 2005-ös vásárlóerő-paritáson számítva mintegy százszoros szorzót alkalmazhatunk, vagyis például a Szovjetunió mai értékben kb. 1100 milliárd USD szállítást kapott."

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lcs%C3%B6nb%C3%A9rleti_t%C3%B6rv%C3%A9ny

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.11. 19:41:16

@Budhai:

A nagy szerelem egyébként korábban kezdődött...

A marxist.org szerint a 20-as években valósággal felrobbant a Szovjet-USA kereskedelem...

"The United States now furnishes about 23 per cent of Soviet imports and receives 3.5 per cent of Soviet exports. In igi the United States furnished 5.1 per cent of the imports of the Russian Empire and received 0.9 per cent of the exports. "
www.marxists.org/history/ussr/government/1928/sufds/ch13.htm

és ez csak tovább fokozódott a harmincas években...

az első öt éves tervet lényegében nem Moszkvában hanem Detroit-ben tervezték meg...

pl. egy zászlóshajó projekt...

Ford signs agreement with Soviet Union
www.history.com/this-day-in-history/ford-signs-agreement-with-soviet-union

PS.: a kedves annyira nem értettek az egészhez, hogy ___még az igényeiket sem tudták értelmesen specifikálni___

ezért kellettek az USA szakértők...

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.11. 19:45:59

@Budhai:

újabb zászlóshajó projekt...

a naagy vízerőmű az USÁK mérnökökkel és a General Electric turbinákkal a Dnyeper folyón...

" Soviet government awarded six American engineers (included Hugh Cooper, G. Thompson, the engineer of General Electric), the Order of the Red Banner of Labour."

en.wikipedia.org/wiki/Dnieper_Hydroelectric_Station#GOELRO_plan_and_Construction.2C_1921-1941

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.11. 19:47:57

@Budhai:

újabb zászlóshajó projekt...

"in 1928 a Soviet delegation arrived in Cleveland, Ohio to discuss with American consulting company Arthur G. McKee a plan to set up in Magnitogorsk a copy of the US Steel steel mill in Gary, Indiana"
en.wikipedia.org/wiki/Magnitogorsk#History

a sort egyébként még nagyon hosszan lehet folytatni...

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.11. 20:12:19

@Budhai:

rossz nyelvek szerint a bolsevik forradalmat többek között a FED és a Wall Street finanszírozta...

persze biztosat senki sem tud...

azt viszont senki sem tagadja, hogy egy rakás wall street-i üzletember - pl. egy igazgató a New York FED-től ott volt Péterváron közvetlenül a bolsevik hatalomátvétel előtt...

ez volt az un. 1917-es "vöröskeresztes misszió"...

18 üzletemberrel és 6 orvossal...

en.wikipedia.org/wiki/William_Boyce_Thompson#Russia

persze a hivatalos verzió szerint William Boyce Thompson Kerenszkij felé közvetítette a több szereplő - pl. J. P. Morgan - által összedobott pénzt

és aztán szegények mindent elbuktak... mert buták voltak meg hasonlók:)))

de ezen a ponton úgy kérdésként merül fenn bennem, hogy miért kapott annyi megrendelést pl. a J.P: Morgan-hez kötődőd General Electric az elvtársaktól, ha az ellenfeleiket finanszírozta?!

a General Electric (és a FED) G.P Morgan érdekeltség volt...

"He reorganized several major railroads and consolidated the United States Steel, International Harvester, and General Electric corporations."

www.britannica.com/EBchecked/topic/392225/John-Pierpont-Morgan

és az International Harvester (G.P. Morgan érdekeltség...) is óriási megrendeléseket kapott az elvtársaktól...

An American businessman in Russia
www.jstor.org/discover/10.2307/3113449?sid=21105048027631&uid=2&uid=3738216&uid=4

lényegében ők gründolták össze a szovjet mezőgazdasági gépgyártást...

hogy is van ez?!

egyáltalán mit keresett egy FED igazgató egy valag készpénzzel a forradalmi Péterváron?!

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.11. 20:13:41

@Gerilgfx:

és sohasem kellett visszafizetniük semmit

ajándék volt az

Budhai 2015.01.11. 20:22:44

@Last Glacial Maximum: Nem volt minden amerikai/nyugat európai kapitalista értékrendű . Velük érdemes volt boltolni . Plusz Kolcsak bukása után a kapitalisták nem viseltek nyílt háborút a Szovjet ellen . Csak "véletlenül" egész európa 20 év alatt egy mindent elsőprő anti-kommunista erőddé vált :D .
A ww2 segélyek meg jobbára csak papíron léteznek . Egy egészen más alaptémájú dokumentum filmet néztem ahol csak úgy futólag említették meg : " Az itt látható 3 ezer repülőgép a Szovjeteknek lett szánva csak elakadt a bürokráciában ezért itt rozsdásodnak 50 éve " . Más célzott anyagokból azt derítettem ki valahogy szinte mindig elakadt valahol a segíj.... Okkal nem törlesztett később Koba . Amúgymeg ha tényleg minden az utolsó ceruzáig célba ért volna és ts a minőség is kifogástalan akkor is mindösszesen 7% tette volna ki a Szovjetunió háborús vesztességének/költségének. Szerintem a nácik legyőzői talán picit több hálát érdemeltek volna a világtól.

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.11. 20:25:06

@Budhai:

nofene most látom csak, hogy Magnyitogorsz lényegében egy US Steel kombinátnak volt a másolata...

ez is G.P Morgan érdekeltség...

érdemes volt támogatni azt a "Kerenszkijt":))

Bár mondjuk már nekem is az is felettébb furcsa, hogy Kerenszkij és Lenin egy városban született abban a ménkű nagy birodalomban...

afféle gyermekkori barátok voltak...

micsoda véletlenek...

"Kerensky's father was the teacher of Vladimir Ulyanov (Lenin); members of the Kerensky and Ulyanov families were friends."

en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Kerensky#Life_and_career

Budhai 2015.01.11. 20:27:13

@Last Glacial Maximum: Nos ,mint tudjuk Koba alapos tisztogatást végzett a a Párton belül ."mit keresett egy FED igazgató egy valag készpénzzel a forradalmi Péterváron?!" Nem tagadom ,kezdetektől fertőzött volt a Párt . De úgy hiszem Koba ezt megoldotta . Érte tűzbe merném tenni a kezem . Ő valóban mindig az emberekért küzdött az Elit burzsujokkal szemben.

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.11. 20:30:17

@Budhai:

Antony Sutton hipotézise nem arról szól, hogy J P Morgan kommunista lett volna

ő mindössze annyit állít, hogy piacot akartak szerezni a fiúk...

ebben a rendszerben afféle "technológiai gyarmat" volt a SZU...

afféle __"banánbirodalom"__ a banánköztársaságok mintájára...

a hidegháború is szépen beleillik ebbe a képbe:

eladod a (majdnem) legújabb technológiát a szovjeteknek és máris kitűnő indokod van:

1. a hadiipari komplexum hizlalására (hatalmas biznisz), ill.
2. újabb K+F támogatások kilobbizására (hatalmas biznisz) ...

Gerilgfx 2015.01.11. 21:25:21

@Budhai: nem kellett mesélniük, éltem már akkor.

,,a béna elmaradott kapitalisták először fel sem fogták hova tünt a több száz repülőjük''

pár nap alatt mégis a béna, elmaradott kapitalisták nyertek annak ellenére, hogy beszoptak egy több oldalról jövő meglepetésháborút, kb 10szeres túlerővel szemben...

az meg, hogy fel sem fogták, hogy mi van, az azért lehet, mert mondjuk karácsonykor te sem feltétlenül fognád fel, ha a környékbeli országok meglepetésszerű támadással benyomulnának magyarországra... sőt, 40 évvel ezelőtt sem fogtuk volna fel, mint ahogy az usa sem fogta fel, hogy mi történt, amikor berepültek a repcsik a toronyba...

azért izraeltől nem kell olyan túl sokat várni, moszad ide- vagy oda, egy kis ország, akkoriban szerintem műholdjuk sem volt, hogy lássák a csapatmozgásokat.

de egyértelműen nyertek, és ez a kapitalista haditechnológiának is köszönhető volt.

a szovjet haditechnológia az idő előrehaladtával egyre inkább sehol sem volt a kapitalistákhoz képest, pont úgy, mint a szórakoztatóipar, vagy bármilyen más ipar, és nem a kapitalisták támadásai miatt, hanem azért, mert életképtelen volt.

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.12. 09:36:19

@Budhai:

a SZU sohasem volt annyira innovatív mint anno a cári Oroszország...

A forradalom előtt már egészen jó autókat, teherautókat, buszokat és repülőgépeket gyártottak a cár atyuska birodalmában...

persze ők is keményen koppintottak, de ehhez nem kellett külföldi szakértőket és gyártósorokat importálniuk...

„Between 1909 and 1915 the cars were built at the railway car factory RBVZ…..Russo-Balt produced trucks, buses and cars, often more or less copies of cars from the German Rex-Simplex or Belgian Fondu Trucks”

Russo-Balt
en.wikipedia.org/wiki/Russo-Balt

Russian Motor Vehicles – The Czarist Period: 1784 to 1917
www.veloce.co.uk/shop/products/productDetail.php?prod_id=V4213&prod_group=Cars%20Vans%20&%20Trucks&

és ihol lenne a cári repülőgépipar…

„It produced 1893 aircrafts and imported 883 from 1914 to 1916, but it only produced 920 engines in this period while importing 2326. ”
en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_industry_of_Russia#History

Budhai 2015.01.12. 19:31:06

A szovjetunió a mai napig példátlan lendülettel fejlődött , még a mostani Kínai gazdaság erősödése sem mérhető Sztálin munkájához(és persze minden igaz elvtársa) ! A középkori cári Oroszország gazdasági teljesítményét jobbnak ítélni a Szovjet módszernél őrültség . Minden tény tökéletes semmibevétele . korunk.org/?q=node/5075

,,a béna elmaradott kapitalisták először fel sem fogták hova tünt a több száz repülőjük''
Itt konkrétan a S.A.M rakéta rendszerre céloztam . A kapitalisták olyan szinten nem értették mi történik a vadászgépeikkel mint amikor a különféle bennszülöttek először látták a fehér ember "villámló botját" :) . És az éjjellátó tankok sem kis meglepetést keltettek . Csak ugye az arabok valami fura módon nem kaptak tűzparancsot.... Ezért a kapitalisták reflektorokkal levadászták őket . A rakéta rendszert nem mozgatták a tankokkal együtt . Ráadásul az arab vadászgépek a saját tankjaikat lőtték ki . Érdemes tudni hogy az arabok 50-es évekbeli tankokat/vadászgépeket kaptak . Az akkori szovjet csúcs tank a t-73 fényévekkel megelőzte a kapitalista gagyi vackokat .Technikailag a Szovjetek 1973-ban lekörözték a burzsujokat . Titkosszolgálatilag viszont fordítva állt a helyzet . És mint kiderült ez volt a döntő erő .
De vessünk véget a parttalan vitának .
Ti a kőkorszaki kasztrendszer hívei vagytok így számotokra az erősebb a jobb . Aki megszerzi a hatalmat , legyen az bárki/bármi (Most az ún-bankár elit) az úr , később talán más megalomán pszichopaták váltják őket. Lényegtelen ,a nép örökké ki lesz szolgáltatva az önkénynek. Nem sértésnek szánom esküszöm , de ez állatokra jellemző mentalitás .
Én az ésszerűség és igazság híve vagyok . A parlamentáris demokrácia , ellenzéki pártokkal jó. Persze nem a mostani kapitalista formában ,ahol strómanok csinálják a cirkuszt és mindegy kire szavazol a burzsujok emberét választod.
Adja az Isten ,hogy egyszer megértse az emberiség mekkora teher a világnak a sunyi burzsujok osztálya . De talán érti a többség....
Egy régi történet úgy meséli ennek a problémának a kezdetét , hogy a legerősebb angyal vitába szállt Istennel . Miszerint ő szebb, jobb ,okosabb ,erőseb mint Isten bármelyik másik teremtménye ezért neki több is jár mint a szerinte bénább teremtményeknek . Később több angyal is mellé állt . Annyira megnőtt Lucifer támogatottsága ,hogy a Teremtő kénytelen volt belátni : Muszáj minden teremtményének megadni a lehetőséget , hogy csatlakozzon a luciferiánusokhoz ha szeretne .
Így most ti ,én , mindenki el kell döntse mire vágyik igazán .
Lucifer királyságába ahol bármit megszerezhet amit bír , a valódi tökéletes szabadságra . Aminek az ára ,hogy ha legyőzik
azt tehet vele a győztes amit akar. És egész biztosan véget nem érő harc lesz az élete. Pont mint a kapitalizmusban.
Vagy választhatja Isten országát . Ahol semmire semmi gondja nem lesz . Kényelemben és igazságban dőzsölhet míg a világ véget nem ér . Ugyanakkor le kell mondani a teljes szabadságról és be kell tartania Isten igazságát . Ami pont olyan mint a kiforrott megvalósult kommunizmus .

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.12. 21:56:06

@Budhai:

1890 és 1913 között Európában a cári Oroszország fejlődött a leggyorsabban

en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_by_past_GDP_(PPP)#Europe_1830.E2.80.931938_.28Bairoch.29

persze jó mélyről indultak...
süti beállítások módosítása