Geri blogja

Tisztelt látogató!
Ez a blog 2017 óta átmenetileg szünetel!

Friss topikok

Bejegyzések

Az nVidia és a 12 nanométer

2017.01.24. 03:25 Gerilgfx

Az nVidia idén megjelenő grafikus chipjét a TSMC fogja gyártani 12nm-en. Azt hittem, 14nm-nél leszünk még sokáig (ami messze van a 14nm-től, inkább 16nm lesz a valóságban), és teljesen feleslegesnek érzem ezeknek a csíkszélességeknek az erőltetését. Aztán látom, hogy a GloFo már 7 nm-re készül. 

Aztán arra gondoltam, hogy csíkszélesség hajszolása tulajdonképpen nem más, mint a fejlődni képtelen, dekadens nyugati chipgyártók egoizmusa. Egyrészt igazából 45nm-nél lejebb nem volt értelme lejönni, mert CSAK emiatt alig lesz kisebb a chip, meg alig fogyaszt kevesebbet, illetve elvonja az erőforrásokat a mikroarchitektúráról. Tulajdonképp ha 10 évig végig 45nm-en maradtunk volna, akkor ma ugyanott lennénk, mint most, mert ésszerű mikroarchitekturális változásokkal többet lehetett volna nyerni annál, mint azzal, hogy izomból kisebb csíkszélességre állnak át. Sőt, sok kínai/taiwani gyártó még most is 90nm-en van. A Vortex86 pl 90nm, talán a legújabb modellel jönnek/jöttek le 45nm-re, vagy azzal sem. A Vortex86-on úgy hoztak generációról generációra 20-40%-ot, hogy a chip mérete és fogyasztásra maradt ugyanakkora, növelni tudták a cache méretét, és a tokba betették a grafikát is, stb, miközben végig 90 nm-en maradtak.

Ezzel szemben mit csinál az izomagyú, innovációra képtelen nagypofájú nyugat? Puff, belebaszni a chipbe még egy milliárd tranzisztort, nem baj az se, ha 400w-ot fogyaszt, és 0,1%-os hatékonysággal működik, elvégre úgyis lejjebb lehet menni a következő csíkszélességre. 

Tehát gondoljunk bele: az ilyen nVidia jellegű cégek keménykednek az 5 milliárd tranzisztoros faszukkal 12nm-en, miközben a kicsi kínai nying nying meg azt mondja, hogy inkább megoldják ésszel, filléres gyártással. Ezért nincs az nVidia mobilos részesedése sem sehol. Igaz itt konkrétan gyépéút linkeltem, de a mobilos hozzáállásukra is ugyanez jellemző, ugyanúgy, mint ahogy az AMD-re, Intelre, meg szinte az összes nyugati dinoszauruszra, amiknek a piaci részesedése már jóideje szabadesésben van a globális számítástechnikai ipar egészén belül. 

Végülis a dinoszauruszok halnak ki, mert az erőforrások végesek, a végtelenségig nem lehet csökkenteni a tranzisztor méretét. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerilgfx.blog.hu/api/trackback/id/tr3612149553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása