Geri blogja

Tisztelt látogató!
Ez a blog 2017 óta átmenetileg szünetel!

Friss topikok

Bejegyzések

Tisztelt elektromérnökök!

2015.06.11. 00:21 Gerilgfx

 

Tisztelt elektromérnökök!

A jó büdös, tetves rohadt kurva anyátokat kollektíve, a tanáraitokkal, mentoraitokkal, közösségeitekkel együtt, hogy ennyire gecire szarok, buták, tehetségtelenek, hitványak, trehányak, lusták, balfaszok, sötétek vagytok, mint egy darab gilisztás szar a végbélben.

És most lássuk a sztorit:

Tavaly nagy vidáman kitaláltam, hogy építek egy szélturbinát. Micsoda vágyak, ugye? Ki hallott már ilyet 2014-ben? Igenám, csakhogy hülye vagyok hozzá, mert nekem ez nem szakmám, és csóró is vagyok, így aztán valahogy nincs kedvem rendelni kínából félmillióért hozzá mindent, meg nem fűlik a fogam sokadlagos kézből összeapróhirdetésezett, ismeretlen működőképességű random boardokhoz sem, amikre még az sincs ráírva, hogy mit hova dugjak, ezért úgy gondoltam, hogy megpróbálom legyártatni a különböző részeit, mivel egy fűrész nem sok, de még annyim sincs hozzá.

Na ez volt az alapfelállás. Eleinte jó elképzelésnek tűnt.

Amire biztosan szűkség van, az egy töltőáramkör, ami egyrészt egyenirányít, másrészt nem tölti túl az akkumulátort a faszba, harmadrészt csak a megfelelő feszültségtartomány beállta esetén tölt (mondjuk 12v akksi esetén 9 és 14v között, vagy mittudomén, majd a szent elektromérnök biztos jobban tudja).

Tévedtem, mert ezen a ponton már nem is sikerült túljutnom. Ez a terv valószínűleg életem egyik legroszabb döntése volt. A bátor elektromérnökök (elégedjünk meg ennyivel, ez mindenféle változatos és varázslatos szakmai képesítést takar a mezei villanyszerelőtől a diplomás gyengeáramú baszomfaszommérnökön át a faszomtudja miken keresztül) szeme már ott kikerekedett, hogy egyenirányítás.

Egyenirányítás? Nahát, létezik ilyesmi?

Nem tanítják az egyetemen, bazdmeg. Vajon mi lehet az az egyenirányító? Meg minek? Jahogy, a forgómágneses szélturbina váltakozó áramot ad le? Bazdmegúristen, hát mik vannak! És ezt négy évnyi jambikuspentameter diplomáért való küzdés után egyikőtöknek sem sikerült megtanítani a havi 1-2 milliót kereső szaros oktatóitoknak az egyetemen?

diode_circuit_symbols.gif

Tadaaam! Döbbenetes ugye! Ég a pofám!

Egyenirányítás! Gondolkozzál! Segítek, bazdmeg: diódának hívják azt az áramköri elemet, amivel egyenirányítani lehet, és mérettől függően kb 2-50 forintba kerül darabja. Meglepődtél mi, bazdmeg! Beszarás, hogy létezik ilyen is! Van rá valami faszomtudja-milyen-híd, ami direkt erre való, 200 forintért. Én sem helyből vagyok ám ennyire okos, hanem csak épp megnéztem egy 5 másodperces google kereséssel.

Aztán hamar átterelődik másra a beszélgetés, hogy te, elektromérnökként (sic) miért csak száz, kötőjel, százötven ezer forint fizetést kapsz havonta a gyárban, mert neked több jár, mert ELEKTROMÉRNÖK VAGY, nem holmi csicska szar takarító ugye, úgyhogy le is lépsz mindjárt ausztriába elektromérnökösködni kétszer - kötőjel - ötször annyiért, mert ott MEGBECSÜLNEK. Itthon meg nem.

Már bocsáss meg, de ezekután te miért akarnál egyáltalán többet keresni ,,elektromérnökként'', mint egy takarító takarítóként? Az legalább tisztességesen kivakarja a szart a wc-ből.

De komám, ha neked ilyen bajaid vannak, akkor tutira nagyon örülni fogsz annak, hogy az anyagköltségen túlmenően ötezer forintot is hajlandó vagyok neked fizetni azért, hogy az áramkör bonyolultságából ítélve a körülbelül egy-két órányi munkádat honoráljam, amely során létrehozod nekem az általam specifikált töltőáramkört ugyanis innentől a specifikálást már inkább nem is merném rádbízni, bár lehet, hogy ez az egész témakör innentől kezdve túl nagy elvárás a számodra).

Jahogy nem lehet, mert amúgy nem érsz rá, meg tök elfoglalt vagy, vagy épp szótlanul tizenöt teljes percig gondolkozol azon, hogy vajon hogy lehetne ezt a felfoghatatlanul bonyolult áramköri elemet megtervezni, mert mondjuk nem hallottál még életedben a diódák csodálatos világáról.

Aztán hohó, olyat meg, hogy vagy mágnes, vagy elektromágnes is kell a mosógépből kibaszkodott motorba, meg már ne is feszegessünk azok után, hogy mindőtök közölte, hogy nem kell se mágnes a motorba, sem pedig elektromágnessé nem kell átkötni benne semmit, mert az SZERINTETEK ÖNMAGÁTÓL ÁRAMOT AD KI, HA FORGATOD, MERT ÍGY MÚKÖDIK.

*sokkos állapotba került*

Emberek. Elektromérnökök. Vagy mi a faszom, na.

De most komolyan. Ami ma Magyarországon ebben a szakmában megy, arra nincsenek szavak. Őszintén kérdezem, és tegyétek már a szívetekre a kezeteket: nem szégyenlitek magatokat, vagy legalább a kurva anyátok azért ugye szégyenkezik miattatok néha?

Ha én ilyen ,,munkát'' végeznék, már rég éhenhaltam volna minden rokonommal együtt 3 generációval még oldalirányba is. A történetet nem is kell folytatnom, szerintem mindenkinek egyértelmű, hogy azóta sem lett szélturbinám, viszont legalább mindenkit, akinek az elektromossághoz köze volt, azóta már sikeresen töröltem a szociális hálómból.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerilgfx.blog.hu/api/trackback/id/tr627532910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.07.08. 08:22:41

Ismerem az érzést, amikor az ember kizárólag idióta "szakemberekkel" találkozik, és a józan paraszti eszével is többre megy, mint az útmutatásik alapján. Tudnék sokat mesélni.

A konkrét sztorihoz.: Az egyenirányítás alapáramkörét jól rajzoltad le. A használhatósághoz kell még kondi, meg ellenállás, azt hiszem állítható. Azért vagyok ilyen "okos", mert a középiskolai koleszomban volt néhány csoporttársam, akik elektronikai műszerésznek tanultak. Ez még a tömeggyártott mikrochippek előtt volt az előző rendszerben. Akkoriban egy ilyen laikus érdeklődőre mint én több ragadt a tanulóktól, mint amennyit manapság a végbizonyítvány takar.

Meg kell, hogy nyugtassalak, vannak olyan villamosmérnökök, akik értenek a szakmájukhoz. Nekem is van egy ilyen ismerősöm. Na az sem tegnap végzett. Már több mint egy évtizede nyugdíjas. Nos tőle hallottam, hogy a mosógép motrát, ami egy bizonyos típusú (én nem értek hozzá)motor, tehát a villanymotorok egy bizonyos felépítésű fajtáját kívülről meghajtva és túlterhelve áramot lehet fejleszteni, és nem is akár mekkorát. Szóval a jelenség létezik, de nem minden esetben működik. A motort azért nem kell mágnesezni, mert eleve benne van. Az más kérdés, hogy ezt sok mérnöknek látszó amatőr nem tudja.

Összegezve: Nem tudom, hogy milyen hatásfokkal működik, de szerintem egy rotorral, valamilyen áttétellel meghajtott mosógépmotor után köss egy invertert, arra egy mezei akkutöltőt, és már van is 12 voltod. Nem biztos, hogy a hatásfoka alapján jó üzlet, de az alkotás öröme, meg a tudat, hogy az áramvásárlás mostantól nem szükségszerűség, hanem gazdasági számítás kérdése, szerintem jó móka. Ha túl vagy rajta, mesélhetnél a tapasztalataidról! Ez egy jó téma. Nagyon érdekelne!

Gerilgfx 2015.07.08. 11:06:08

@F.M.J.: kösz a tanácsokat, de egyelőre úgy néz ki, hogy inkább napelemes rendszerre fogok törekedni. egyelőre van egy kis pici 4x6 centis szolár panelem integrálva egy napelemes töltővel, 5v-os USB kábellel telefonok, és tabletek töltésére. pontosan ki fogom mérni, hogy mennyi idő alatt mennyi áramot tud így felvenni, fel fogom szorozni, hogy mekkora kell ahhoz, hogy érdemi mennyiségű árammal tudjon ellátni, aztán meglátom majd, hogy melyikkel érdemes inkább foglalkoznom. elvileg egy 40w-os napelem csak 30k körül van (12v töltőáramkörrel együtt).

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.07.08. 15:33:00

@Gerilgfx: Napelemből annyi ismereteim sincsenek, mint szélből, de az se lehet rossz elfoglaltság.

Még lenne észrevételem a dologgal kapcsolatban.:

Valahol régen olvastam, hogy a háztartásokban használt eszközök jelentős része 12 volttal működik. Elgondolkodtam, és valóban így van!!! Tehát, ha az előállítás eleve 12V egyenáramot termel, akkor kicsit meg kell műteni a felhasználás eszközeit, hogy a hálózati adaptert megkerülve vegye fel a tényleges tápfeszültségét, és így megspórolod az áramnemek és feszültségek közötti átalakítási energiaveszteséget.

Másik felvetésem, hogy érdemes elgondolkodni az energiafelhasználás végtermékén. Persze nem tudom, hogy hol laksz, mivel foglalkozol, vagy mire van igényed/lehetőséged, nem is akarok ezekben a dolgokban túrkálni, csak úgy általánosságban mondom. Nem sok értelme van pl. széllel elektromos energiát termelni, teranszformálni, stabilizálni, hogy azután meghajtsuk vele egy kiherélt (értsd: Lapátjaitól megszabadított, de működőképes) szélmalom örlőművét.
A korábban említett jóismerősöm mindig figyelmeztet ezekre az összefüggésekre. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi veszteség keletkezik kevés kényelemért cserébe, és hogy ezt mennyire megszívjuk pár évtizeden belül.

Gerilgfx 2015.07.08. 19:32:53

@F.M.J.: alapvetően csak vészhelyzet esetére kellene. előfordul, hogy elmegy az áram, vagy instabil.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.07.08. 20:27:12

@Gerilgfx: Annyit tudok a dologról, hogy instabil áramra invertert (nem hegesztőt) szokás alkalmazni, kicsit hasonló a PC-k szünetmenteséhez. Az áramszünet megoldása az aggregátor. Persze ehhez nem mindegy, hogy hol él az ember. Egy városi tömblakásban erős népszerűségveszteséggel lehet számolni használat esetén.
Én családi házban élek 8000 m2 telken. A házam én terveztem, én is építettem. A kényelmi berendezések alapelve, hogy ne kelljen hozzájuk bevitt energia, vagy a működtetésük annyira puritán legyen, hogy az esetleges gondjai javíthatóak legyenek. Sok érdekes dolog van benne, de most csak az elektromos rendszer lényeges. Eleve úgy terveztem, hogy 4 betápláló vezeték van. Három hálózati fázis, +1 tartalék, saját áramfejlesztővel. Ez még nincs kiépítve, de a lehetőség már benne van. A lakásban több áramkör is van, de a bejövő vezetékek és az áramkörök betáplálási pontjai egy közös elosztószekrényben vannak. Minden áramkörhöz bármelyik betáplálást tudom kapcsolni, így fáziskimaradás esetén fázistváltok, és totál áramszünet esetén majd egyszer áramfejlesztőt fogok indítani, vagy indul magától, de majd csak később. Ezen túl még fel fogok építeni egy 12V hálózatot is aminek az alapja az általad is próbálgatott megoldások kihasználása. A tapasztalataid tényleg érdekelnek. Tanulhatok belőlük.

Gerilgfx 2015.07.08. 20:44:25

@F.M.J.: a technikai része nem gond. akkumulátor kell elé, amit tölt a napelem/szélturbina. az elé kell a már említett töltésszabályozó (amiről a cikk is szól), és az aksira közvetlenül rá az inverter. a pufferelést lényegében az aksi végzi. stabil 12v.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.07.08. 22:26:33

@Gerilgfx: Ez az elv. Ez nagyvonalakban eddig is megvolt. Én inkább azokra az infókra lennék kíváncsi, amikkel az eddigiek alapján még nem rendelkezel. Például, hogy mekkora átmérőjű, hány lapátos szélgéppel sikerült meghajtanod mekkora motort/generátort, és ez mire lett elég? Szóval arányok, adatok, jellemzők, lehetőleg nem mérnöki szóhasználattal leírva. Én mélyépítéssel meg geodéziával foglalkozom, az elektrotechnikában laikus vagyok. Ezek olyan adatok, amikhez nem könnyű hozzájutni, pedig nagy érdeklődésre tarthatna számot.

Gerilgfx 2015.07.09. 02:29:49

@F.M.J.: konkrétan semmit sem sikerült elérnem a szélturbina területén, 4 motort is szereztem a feladathoz:

1. hajszárítóból kiszedett 15v-os távirányítósautómotorméretű egyenáramú motor, nagy (túl nagy) áttéttel forgatva 30-60w-ot lead (és ráadásul megbaszott). nem alkalmas további kísérletezgetésekre, mert túl pici, szétmenne.

2. mosógépből kioperált motor. jó, de át kellene kötni elektromágnessé az oldalsó tekercselést.

3. centrifugából kiszedett ,,indukciós'' motor: generátor céljából alkalmatlan, hacsak a forgó részébe be nem fúrok egy csomó mágnest (nincs eszközöm)

4. félig leégett porszívómotor: nagy reményeket fűztem hozzá. az állórészről a tekercselést kompletten lebontottam, és 4 db szimetrikusan elhelyezett neodímium mágnessel próbálkoztam. túl kevés áramot adott le low rpm-en, nagy rpm-en szerkezeti instabilitás jelentkezett, mivel csapágyas, és nem is szétszerelhető, csak okosban megoldva tudtam szétszedni. konklúzió: a célra alkalmatlan.

anno volt 1-2 ruszki porszívó és hajszárító, amikben igazi mágnes volt.

de úgy tűnik, hogy nem érdemes kínlódni, venni kell egy eleve áttétes generátort, és arra felszerelni a lapátokat. de még nem vitt rá az úristen.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.07.09. 11:08:06

@Gerilgfx: Remélem hamarosan megkapom a választ, hogy milyen típusú motor használható generátornak. Valahová felírtam régen, de hogy hova? Ha megtudom megírom.
A felsorolásod ha nem is felvillanyozó, de legalább már tudható, hogy mivel nem érdemes kísérletezni. Azért van még lehetőség.
Igazán előkerülhetne már egy hozzáértő itt a kommentlistában. Bizonyára jól szórakoznak két amatőr okoskodásán.

Gerilgfx 2015.07.09. 15:12:38

@F.M.J.: hát, nem véletlen, hogy nem került elő egy sem. de talán magából a cikkből már ki is derül, hogy miért :D

amúgy az indukciós motor kivételével bármelyiket át lehet kötözni generátorrá. ha állómágnes is van a motorban, akkor kötözgetni sem kell, működni fog alapból.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.07.09. 17:32:03

@Gerilgfx: Megtudtam a "titkot". Asszinkronmotor kell a generátoros üzemmódhoz. Ebben a mágnes helyett öngerjesztő tekercs van, amit gerjeszteni kell a termelés indításakor, de utánna működik magától.
A működtetés lényege, hogy a névleges fordulatszáma fölé kell emelni a fordulatát külső meghajtással, jelen esetben szélkerékkel, és akkor magától átáll termelőüzembe. Ha jól értettem, ez a motor eredetileg a kapott hálózati feszültségből az állórészen elektromágnesességet állít elő. Ennek hatására indukálódik elektromos fesz. a forgórészben, melyek egymásra hatva gerjesztenek forgómozgást. A motor a hálózati váltóáram impulzusai szerint forog, ezért ugyan olyan áramot is állít elő (230V/50Hz). A névleges fordulatszámnál kisebb fordulattal forog normál üzemben, ettől aszinkron. Ha jól sejtem itt az üzemi energiaveszteség játszik valahogyan. Amikor termelőre fogod, tehát te hajtod a motort, és nem az a ventillátort, akkor kb annyira kell túlemelni a fordulatot a névleges értékhez képest, amennyire normál üzemben lemarad a tényleges fordulat a névleges(szinkron-) fordulattól. Onnan kezd áramot termelni, mert ez a túlterhelés fázisa.
Remélem, most nem érzed magad butábbnak, mint mikor nekiláttál ezt a hozzászólást elolvasni!
Szeretném úgy érteni amiről beszélek, mint a saját szakterületemet! Na mindegy, ha tudok még "segíteni", úgy kell neked!

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.07.09. 17:38:00

@Gerilgfx: Javaslat: Próbálkozz munkapadon. Ékszíjjtárcsával kevés fordulatkülönbséget létrehozva hajts meg egy motort, egy ugyan olyannal a fentiek figyelembevételével! Ha az elv működik, akkor a kezdőgerjesztés után normál villanykörtéket tudsz táplálni direktben a kapott árammal. Legalábbis elvileg. Sok szerencsét!

Gerilgfx 2015.07.09. 19:55:37

egyszerűbb lesz vennem egy generátort 10ezer forintért.

sl0zh 2015.10.19. 15:27:55

Üdv!

Lenne egy ötletem, kövezzetek meg, ha hülyeség, de én autó/motorbicikli generátorral próbálkoznék, mert ott eleve adott a teljes vezérlés (fordulatszám változások, túltöltés, stb problémák kipipálva). Nem, nem vagyok "villanyosmérnök", csak józan paraszti ésszel így állnék neki házilag, olcsón, hobbiból :D )

Gerilgfx 2015.10.19. 15:44:25

@sl0zh: nem rossz gondolatmenet, csak nem fog hatékonyan működni az autógenerátor:

-az autógenerátorban elektromágnes van, így aztán folyamatosan szívja az akkut, ha áll, és a hatásfoka is kicsi
-vesztesége nagy
-elég nehéz megforgatni (elvégre benzines motorra tervezték, ahol ez nem számít)
-csak nagy RPM-en forgatva képes leadni a megfelelő áramot, kis rpm mellett valószínűleg nem is fog áramot kiadni - egyáltalán.

bár megoldható autógenerátorral is, de nem jó ötlet.
esetleg egy elektromos motorbicikliből kiberhelt motorral meg lehetne oldani TALÁN, de azokból sokféle van, és nem ismerem őket még annyira sem, mint az autós dolgot.

de igazából részemről már tárgytalan, vettem egy hordozható 18w napelemet azóta már.
süti beállítások módosítása